IT infra / support / devops 討論(9)

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
去Vendor 吸收經驗再轉工吧
有張ive it mobile dev hd 同張雞it top up
之前做緊4年it support
覺得自己太過hea
番到覺得唔對路 人工又低就裸辭左算

不過睇番自己身上cert又無
做番第間support 一路做一路讀番其他cloud security linux嘢黎搵定後路
定係轉去做下infra 再邊做邊讀
啱啱發現左edge switch去tap switch既線長短不一
轉去infra邊做邊讀實際啲,做同讀既野有關係會易明好多
原來istio promethus又幾好玩
開始對devops有啲興趣
垃圾有咩好玩
砌過先可以有興趣?
手巴唔想玩bare metal。
Shipment好麻煩。
唔係呀 有冇出水咁誇張
Nvidia 個睇片AI 我都出水
睇AV清左
想問下各位Ching field network engineer應該有咩線傍身?
陣間去執條usb c to rj45 serial 想順便執埋其他線
同埋大家點收納啲線? 就咁一紥紥咁放入laptop袋?
rs232 bluetooth adapter? 買個accessories pouch
rj45 to db9
睇下你做邊類型既pentest 有mobile app/web app/network/infra 既pentest
係香港就通常係大既SI 先會有一條TEAM去專賣PENTEST services 例如big4
內容就主要係圍繞住一個大家都agree既goal 去嘗試搵下有無咩漏洞 再做exploit
基本上唔會搵唔到工 都好等有經驗既人用
但門檻就好高 要一直考cert 除咗o字頭既cert 而家都多咗好多係圍繞住red team既cert
如果想入行 無論係邊飯security 都好 唔想做吹水佬呃飯食既話 要諗下自己中唔中意讀書 一年最少考一兩張cert, etc
因為security 既cert 一係就千幾頁既書 一係就做你幾個月既lab
但我認為付出咗 係呢行係一定會有收獲
至少唔會驚失業/人工低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞