IT infra / support / devops 討論(9)

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
想畀ching教
有冇師兄係IB 做過support
係咪一定要番夜更? 見過post 一直請緊人 係咪好惡做
前者唔知,後者真心睇路啦
聖光兄帶頭公司玩cicd*automation,留名學野
出晒名PK都十幾廿年啦。不過我已埋街食井水好多年,唔知有冇改過呢哈哈?
但話分兩頭,白紙去 A記到J記(其實唔係賣鳩咗咩)呢d低薪多野做既Role,學到唔少野。也叫做苦力證明,幫你搵下份工都有少少少少少少用。

有時候都幾懷念返工成隊人去食早餐、或者拎咗call紙就去飲3個鐘頭茶既日子
HD, 有ccnp, network, server乜都係識少少,想轉去做network engineer, 人工可以開幾多
呢個list入面Cloud + Data + DevOps d tech都已經撚過條team ge tech stack算唔算demanding?

利申: 未夠一年經嘅fresh dev
根據經驗,一般dev 理解/實行ci都勁快,但係ops team就真係難搞,仲停留係click ui 或者 行script,搞到成個delivery 慢左

不過都理解既,部分做infra就係唔想寫code,依家做automation 變相迫佢地做唔想做既野
想請問下network engineer定security analyst嘅career path會好啲
個人knowledge/skill set係networking 比較好,但就對security 有興趣,兩份offer benefit 差唔多唔識揀
咁搭單問埋
講前景係security好
請問下知唔知security analyst 市價avg 幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞