IT infra / support / devops 討論(9)

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
做緊外資 英文都冇咩問題嘅... 但就諗緊好唔好做support過世姐
自己唔係IT底 誤打誤撞入咗喱行都做咗兩年半...
而家喱間舒舒服服 遲到早走 福利好 但人工要跳出去加得多
都明既 之前都係做audit,不過真係做d野好麻煩又悶
但support都有機會多麻煩野同悶
你係好想轉support? 唔想做security?
幾多$?
想問下想學bash shell script有咩途徑學😮‍💨
學vim editor
2中
係咩?我係其他post見到話成日坐係度冇野做,有野做都係call vendor黎做自己都係坐
好想轉呀,0經入it support可以開到咩價到
我唔係support 答唔到你宜家應該咩價 等其他ching

至於做野唔一定㗎睇公司 (我公司support日日好忙
咁你知唔知咩公司係好hea既
On99 做左一年pos support(個job title叫customer engineer 比佢fake左)想問係咪做返正常it support 係咪唔當你有經?

同埋想問而家entry level既it support 而家係咩市價?利申得個ive it related 既hd ,冇ccna 個d cert

萬分感激
考咗,完全唔難,但正常唔會專登去考喔,香港見工有冇用其實真係難講。
你target 緊IT support 係infra 定deskside end user ?

如果end user support 你喺interview demostrate 到你有customer service presentation skill 應該過到關

試考下ITIL v4 應該對你份CV 同埋service management 有啲幫助

帶頭盔先 ,有錯請指教
同你一樣又係無IT底,誤打誤撞做緊IT support,平時都無咩點幫人setup嘢又係驚跳出去會好忙
之前做過份it support 30k
我都係一樣

唔忙既時候自學進修

如果之後考到cert 有返少少自學skill 都唔知跳唔跳到去其他role, hands on 經驗未必夠

人工都未必align 得返 有得加人工都未樂觀

好struggle

回樓上
想問點解驚忙?
如果忙但學到野ok
無時間進修都係concern
最怕係忙救火 執屎浪費時間學唔到野
我依家都係救火同執屎返工冇嘢學到
冇火冇屎係得閒,但係人工得20k
轉公司我又冇讀過IT,淨係識啲HTML
想問下做開test automation 覺得出路麻麻
係咪應該轉去devOps/cloud相關?
我覺得忙唔忙好多因素,試下舉下:

公司人數

公司同事年齡層 (老果啲唔識又大支野可以好demanding, 年輕啲多數識用就self manage 到)

Support team 人數

System/network/ change management 做得好唔好 (system / network 啲人亂鳩黎 ,大家一齊執屎救火. 都仲未講new production deployment )

公司culture, peak /off season, project
咁想問下0經 non-it degree可以做邊隻既it support? 見job ads請要求IT or related IT degree係咪就可以唔駛諗? 唔需要it degree既it support係 job ads requirement唔會寫話要有it degree??
有冇巴打考過ccie ?
會點部署 我依家重溫緊ccnp啲野先
溫完下一步係咪操lab?
同埋香港個cisco係咪再無得考ccie
大多數就算無degree都會請,照apply就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞