IT infra / support / devops 討論(9)

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
想問如果乞食science
自學到CCNP
去見Network engineer
會唔會請?同人工大概幾多?
依加做緊維修工程
lab tech咪就係乞食
果時做intern 問個師兄
做左7年 2皮野 日日OT
當年我都係先做noc 兩年之後轉入si 做network noc 果兩年學到嘅野只係好基本 入到去si 發現原來好多野都係唔識 要邊做邊學
師兄做SI係for學野?
Google見人講si係少林寺 咩都學到
但就人工唔高
如果好似你咁Noc做一年兩年再入SI做
之後可以點轉?
照可以行network或者其他方面 例如cloud security 個啲都得?
小弟仲了解緊個行業 唔該晒
當時冇諗咁多 只係唔想再返shift 咪轉工
之後係Si 做左兩年 轉左去做In-house 嘅network
我嘅經驗由頭到尾都係做Network 唔清楚cloud security 個啲
師兄考左邊啲cert? 同幾時考?
想參考下 感激不盡
本身有it degree 但得張過期 ccnp cert
以network缺人情況,non it考到ccnp應該都入到行既,入si做,人工我諗都有18-23k

不過non it考ccnp 都唔容易
依家講緊係無cert白紙都20k ar ching
點解會覺得solution出嚟既人會勁啲
西公司都只會出西人
新人,幫人問下下UXUI 算唔算IT
其實數據中心都好多工種, 睇你自己想行咩路, 例如L1& L2 IT Support, NOC/Service Desk, 風火水電(識IT Load, Facility Management ), DC Audit&Compliance, IT Network Cabling, Physical Security樣樣都可以好專, 同埋人工唔低

不過好睇你自己做化, 如果HEA, 基本上一世就係server 保安..我見你周圍問..希望你安心D啦, 其實junior 有手有腳都請, 因為d task 好簡單, 唔洗太大壓力

利申: manager grade, 1x年經驗左近
師兄想知點解Noc係hea工
但都有唔少讀EE嘅fg走去做一兩年Noc
之後先再轉network或者其他
漏左打埋
*network engineer
師兄咩學歷
師兄多謝晒先 好詳細

小弟讀三大science 當冇學歷
暫時都係打算做Noc一年左右
考番個ccna再入si做
Noc同si呢幾年會邊讀個top up IT part time degree
到時會試下攞幾年經驗同埋手上嘅cert同學歷試下apply network engineer
唔知咁諗會唔會太理想

另外師兄你提到去到inhouse 有機開到4-50k
Si其實會低成點?真係出面啲人講好低?

唔該晒
多謝你!
NOC 通常都要大公司IT operation先有, 例如銀行, 電訊公司行7x24 Shift..個d data center 起碼幾百隻rack 的IT infra.
由於NOC係ops, 大部分task 都應該係routine 同L1 Support, 做一年咩都識哂啦..同埋番12碼shift講真做1-2鐘野之後等運到都好平常, 所以可以好hea..
EE好, CS 好咩background 我覺得都做得, 呢d 工都係so call on-job training比你入行..之後條路點行睇自己做化..
其實u grad 可以直入做junior , SI / Bank 都得, 不過SI會多野學d,唔係好睇主修,大膽去馬就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞