IT infra / support / devops 討論(9)

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
唔係讀it
識小小python 呃左份工返黎
做酒店inhouse 要學咩先
或者考咩cert
乜柒都未考過 0support 經驗
過埋下星期正式加入失業大軍
想問下CISA/ CISSP 呢2張cert都要5年相關工作經驗,咁要點證明?要搵公司/老細出份文件?
qa未來都唔錯 了解下testing cycle 同埋 唔同stage 有咩testing要做
做support? 都係ccna, az104
可以做番半年,摸下唔同範疇,再揀一範鑽研
垃圾公司
完約未搵到新工
仆街 掹一條線唔小心掹晒成個bay出黎
A 36-year-old man was admitted to the intensive care unit with an acute exacerbation of chronic heart failure. After a ventricular assist device was placed and anticoagulation therapy initiated, hemoptysis developed, and he expectorated a cast of the right bronchial tree.

The New England Journal of Medicine
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMicm1806493
點解負評
本質上咪一樣
搵個有CISSP簽你就得,不用點証明
IT 人集結 for 考cert 或分享technical skill
https://t.me/+VrdF0lAEa9hjY2Fl
有無做開Security field 的師兄,平時係要做d咩?
呢個post都真係比較少security 人
你想知真係純cyber sec人做啲咩定DevSecOps人平時Sec個part做啲咩?

如果DevSecOps嘅我就答到少少嘅,主要都係

pipeline入面build stage加返SAST, SCA scan,deploy stage又加個DAST scan,
Terraform code / K8s yaml / Docker image個啲又要auto scan,
最好自動gen埋report起個Jira彈俾dev / infra team跟,
有vuln個陣通常dev佬又會叫你infra層面搞,infra佬又會叫你彈返俾dev佬搞,呢個時候又要做下調解員氹下兩邊拍欄檔一齊搞掂佢

再煩少少個啲就可能搞埋service mesh呀,SIEM,IPS,IDS呢啲我都有幫手逗過下
有vuln個陣通常dev佬又會叫你infra層面搞,infra佬又會叫你彈返俾dev佬搞,呢個時候又要做下調解員氹下兩邊拍欄檔一齊搞掂佢

真係好煩

btw sast 同sca都算DevSecOps?
因為我公司最近都睇緊啲sast sca product 遲啲可有得玩下
無限輪迥黎不過都好正常 個個都唔想自己個邊改野嘅

sast同sca本身其實唔算係,最簡單可以人手trigger scan
但如果你要auto做到每次build每次deploy都scan一次
再check severity俾唔俾過
又gen下report開埋jira咁就算係DevSecOps
好奇巴打個邊,infra佬係咪都行jira個套?
無掂code 我係infra 佬
創造就業係咁上下,devops本身都係無存在必要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞