IT infra / support / devops 討論(9)

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
IT support白紙18k
有啲料有啲經20-25k 向上做infra 都ok
我Ive HD 咩都唔識都可以開18k?
16-18k
我非IT degree 連window 機都唔識用都係呢個價
做左半年冇做去左做project
有fd同我講白紙開15K就OK apply左jobsdb 開左佢15K 好似做爛左市 原來而家係呢個價 我都得個垃圾1年POS SUPPORT經
跳板黎support 比老左嘅自己做
如果想行support 路做bank 人工好啲
再唔係好多大公司都開20k up要人
比啲心機做infra 30k 不難
我英文麻麻 唔係既話都想做 btw其實infra 個d junior 位for fresh grad白紙既 job title 係叫d咩 我係jobsdb搵到大多都係it support 想搵d低層infra工入行但無從入手咁
可唔可以請教下非IT degree 白紙一張 interview 點說服HR
其實點為止係識 「infra」 或者 點先叫做係一個infra人
System admin / support 更稱心
之後學cloud 做cloud 又得
起碼唔洗插線換線
infra 好少聽空手乜都唔識入
Support 有手有腳有呼吸得
Fg 後生手腳快仲易啲
感謝ching
溝通技巧緊要
Technical skills 可以develop
係 我依家做project 把口叻 重要過code 叻
cloud數底要好?
我cs fg 諗住第一份工就揾it support
其實有咩skill 必要同有咩做?
咁睇唔開 infra / application support 類都好
學吹水就得 因為未必fix 到問題
其實除非唔想追tech,讀u一般都可能接觸過network, linux,唔洗support開始,再唔係cs fg就已經有公司請junior engineer / trainee

如果執意想做,大學底夠你入行,英文夠好,入埋外資做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞