IT infra / support / devops 討論(9)

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
睇左一睇你啲po
手巴冇咩認識 你會唔會覺得remote working at home會適合你一啲?
如果係既 以IT黎講 都可以做住先 然後自修下寫web再接freelance咁增加收入
多謝你我自學麻麻哋,唔夠自律
我啱啱收到數據中心offer會做住先
做network/infra 有冇得fully remote?
你remote 邊個mount機
remote hand
舊鐵自己爬上個rack到?
揾人裝咪得
咪就係做network/infra既裝
做咗咁耐infra無裝過機
其實真係搵街外remote hand裝
In-house infra/network 可以全remote

反正以手巴office黎講 network/infra係全remote + 手巴睇少少 + 搵街外公司入館做physical野 + 手巴入館執手尾
而家間間大si都缺人嫁啦
同上面一位巴打都係完全冇底
收到個network operation centre嘅工
諗住邊做邊自學ccna 再邊讀返個pt degree
將來想行network/security方面
照唔照做住noc先?
唔該巴打們
最好一年內攪掂轉得返
如果唔係就noc forever
錢少workload大
真正係返工為學野
學完咪走再學第2D
新入果班先覺西
大把人係入邊養老
但如果冇IT degree都有機會轉得返?
做嘅野interview個陣都聽過話會掂到network infra野, config switch
會打算做noc個陣勤力啲考cert
公司都好好會比subsidy我地去考
好似話做夠半年可以同老細review下 甚至轉team

利申返本身有個non-IT degree 但應該冇咩用
有cert咪當你白紙請
半年review轉team哄細路就得,noc做routine野,請完你半年轉佢咪要再請人
真係
個個腦細咁係咁呃d 唔識野既新仔
講到你前途同條career path 幾好昆你唔加人工都留底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞