IT infra / support / devops 討論(9)

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
2023 仲做network
Network算係人工同workload最唔成正比既方向
諗住一邊做一邊考ccna
做半年又好一年又好
都叫有份相關嘅工做住先

睇過好多IT master都要IT related degree
讀番個part time degree 應該大機會啲入到

同埋始終學啲野會全面啲嘅
自問咁多唔同knowledge自學未必咁efficient
個課程都多credit trans到 同埋多allowance
當興趣讀下囉

唉 初初都掙扎左好耐要唔要讀 但睇化左
轉path辛苦兩三年都要架啦
以前on99唔生性淨係諗住讀個degree就算
點知做第一份工發現賴嘢

Grad左先發現原來自己又細到大都中意tech野
搞下technique野咁
而家都叫睇左ccna 三分之一個course
真係有了解佢當中嘅原理 唔係死記 都中意讀嘅
所以打算行network呢條路

預左比人屌
身邊有一兩個fd因為呢樣野同我嘈 話我跟風
做我都自己知道自己係咪真係想行呢條路嘅
1. noc叫相關咩
2. 點解唔直接白紙入SI
3. IT最重要係自學能力 唔係淨係表面咁睇學得全唔全面
4. 作為興趣既中意 同 返呢個方向既工 係完全兩件事
我都係白紙考完ccna入si 揮個手
而家係間IT公司做緊helpdesk
Noc雖則唔叫相關嘅
但都叫做入左行試下落手做先
貪份工夠hea可以邊考ccna邊做住 考完再轉

自學能力個到
我0底自學ccna讀左半個月都叫做仲handle到嘅
同埋有用packet tracer 做下lab

明白興趣同現實係兩樣野
我第一份sci都經歷過
但呢樣野冇得講嘅又
冇經歷過 其實做邊行都可以係咁
師兄ccna自學左幾耐?
3個月
Noc雖則唔叫相關嘅
但都叫做入左行試下落手做先

你都知唔相關 咁仲叫咩入左行試下落手先

自學能力個到其實係想講 你自學到既 唔撚駛追學歷 part time degree/master都多舊魚
到你差唔多升職比公司叫你去執個master先再諗啦
有冇咩途徑可以搵到t-con嘅support
好撚buy你句2023仲做network
識既野又要CCIE

部分認同?手巴其實唔係好su要識幾多野先算係合格既low latency network engineer
但係肯定有啲關注點係CCIE唔考
而且手巴日常都可以care少少network野

記得曬咁多vendor既behavior

呢個某程度上係 主要係人地捽你個時 你可以知道點defend自己已經optimize for latency

又要oncall 禮拜六實有份番工

90%正確

鑊氣又第一個受

斷線黎講100%正確
而家多個位叫SRE 下個post 可以加埋入title
po頭咪有,同埋香港無乜真sre
Ching 因為咩轉行
有冇諗過之後條路點走?
做一年 命都冇
想打code多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞