千禧年後,朗尼算唔算英格蘭第一人

425 回覆
264 Like 36 Dislike
朗尼咪唔係lo
哈利簡尼無論係入波同助攻邊度係朗尼果個層次
朗尼點解會比你班傻仔認為差過簡尼係因為
佢早期輔助雲佬同c朗

佢本身搵食能力強過kane好柒多呀柒頭
唔係話吹奏肥仔
如果唔係費Sir退休
佢後期唔會踢得咁懶
連肚腩都出埋嚟
呢廿年英格蘭10號仔得佢最似樣

Kane 入波緊係唔係朗尼層次
係舒利亞
美斯都讚過佢勁,拎kane嚟比?
但佢後生時好勁,以前係用坦克車去形容佢
但佢即使最勁果時,費sir都係寧願等c朗成熟
而將朗尼轉做輔助佢

佢顛起上黎全場前中後都見到佢
直情唔係前鋒黎
如果曼肯搵朗尼做入波核心
佢既入球能力絕對唔差得過傾
只不過佢大部份時間都係做綠葉去輔助人地
因為隊入面永遠有入球能力比朗尼更好既球員
返到英格蘭除左04歐國盃冇邊次大賽帶得起
費Sir教緊個陣
佢真係乜都肯做
史高斯退休 卡膠傷個期
肥仔要拍傑斯踢中場
連dirty work都做埋
朗尼係後C朗年代擔正個兩年
英超32場26球同34場27球
拍埋去雲佬同雲佩斯到都唔失禮
絕對係世界級前鋒水平喎
而英格蘭就算啦 成隊都踢得差
初期都為左朗尼改造阿倫史密夫
後期都要讓比C朗 貝碧 雲佩斯
比佢更可靠佢射手
我最記得佢當年對車路士斷腳
成個英格蘭球迷都想哭
佢果場曼聯已經輸3比1
佢仲不停緊跑,由後跑到上前
不停咁去攻車仔條後防
之後比車仔球員,我唔記得邊個踢斷左隻腳

又要6個月內急住出黎踢世界杯
呢下對佢實在太傷

我最佩服就係朗尼既鬥心
即使係輸緊,佢都會跑足全場
前中後都見到佢
但呢種踢法導致佢果場傷後
變左踢輔助
貝碧就算啦
邊到可靠
最威個季都係英超入20球 仲要其中5球係對暴力般一場刷5粒
當年高登即討基本上無邊場唔屌佢
全能球員,如果山齊士當時全能到仆街
朗尼就真係真正全能到仆街
有時唔知佢踢咩位先岩
前鋒又見到到,又會返後拎波,又會跑返去防守

曼聯最黑暗時期D波比唔到雲佬
就係要進攻係佢,傳波係佢,助攻係佢,扭波係佢
進攻dirty work都係佢
英格蘭天才前鋒朗尼,於比賽時不幸受傷,折斷足部蹠骨,很可能會缺席今屆世界杯,大大影響了英國爭標的機會。事有湊巧,四年前的世界杯前夕,當球迷把一切寄望都放在碧咸身上時,他同樣是折斷了蹠骨,幸好能趕及復出。現在除了朗尼外,他們陣中還有奧雲都正受著蹠骨骨折的困擾,從去年十二月到現在還未痊癒。英國人說笑道:「我們受了蹠骨骨折的魔咒!」

「蹠骨」,又名「跖骨」,是足掌裏二十六塊小骨之一。它是排列在每隻腳趾趾骨後面的長形骨頭。蹠骨骨折,以往於足球運動中並不常見,但近年愈來愈多球員得此傷患,那到底是甚麼一回事呢?英國一名資深的物理治療師則歸咎於新球鞋的設計。新球鞋的發展趨勢是愈來愈輕巧。輕、薄、 貼腳的球鞋可增加球員對足球的接觸感,從而加強控球能力,並於跑動時減低負荷。然而,正是由於這個「外殼」變得又薄又輕,它對足掌小骨的保護就大大地減少了,長而幼的蹠骨成了弱點,很容易會被「踩斷」。巧合的是朗尼當日正是首次穿起贊助商為他設計的全新球鞋,於盤球時被對手攔截受創。

朗尼的第四節蹠骨有不止一處骨折,預計最少要六個星期才能癒合。從他受傷的日子起計算,六星期後剛好是英格蘭的第一塲賽事­。然而,就算骨折能如期癒合,由於期間缺乏正常的全面性操練,他會失去某些肌肉力量和關節幅度,這些機能都需要日後慢慢地恢復。換言之,縱使朗尼能及時復出,恐怕也未必能夠狠狠地射門了。
無乜直接幫到國家隊手,次次大賽靠佢都發瘟,係得04 euro比佢上到位
以前既朗尼係咁踢波
當時係搵美斯同佢比
以佢既年齡除左奧雲有得同佢比外
或者無一個英人可以比到
https://www.youtube.com/watch?v=PrizHGyYGso

都話連登仔睇野永遠都係後期
https://www.youtube.com/watch?v=mY-bndq8i5w
次次大賽都大傷
同埋朗尼後生時係識扭波
再加上佢個無敵身型
https://www.youtube.com/watch?v=mK893wwweZ8
不過連登仔無咩睇過後生既佢
好撚顛
佢踢過哂前鋒以外既位都係因為佢同期廢過打正前嗰個/老左退化
笑死吉蛇即刻睇唔到
你老母就睇唔到
你對比其他野全部野輸比朗尼
包括過人,扭波,走位
費sir係重心偏向左雲佬同c朗
佢地走左後,邊方面入波差過哈利簡尼

哈利簡尼剩係做最後果腳
朗尼由中場到帶波,到進攻助攻都係佢
on9 熱刺邊個供應波俾kane
kane供應返俾其他隊友就多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞