日本旅遊討論區2022 (22)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike

你用任何ATM hsbc都會收$20/40 charge
咁0.4%都夠cover個charge的
河口湖同個邊都好大雪?我黎緊會去個度揸車
我之前北海度冬天都有揸過,係咪都安全嫁
charge你幾多手續費?
而家好大雪 愈來愈少車=道路愈來愈厚雪。唔建議出門喇。過兩日好天。岩岩睇日本新聞好似個冷流向上吹緊
你睇番前一個post最尾提早開咗Global wallet 同oversea withdraw就ok
都叫有三田線直達東京站嘅,但係去東京站都半個鐘,仲要即日來回...
你喺滙豐兌換已經輸咗幾%啦,計嗰0.4%做乜
啱啱睇呢一刻係rate 6.06
同埋機場去西台站都唔方便啦
想問下箱根有咩車去淺草
上網睇好似幾煩下
日本政府周五(10日)召開對策本部會議,決定下月13日起解除口罩令,不論室內或室外均可讓民眾自行決定是否佩戴口罩。

政府計劃5月8日起,將新冠病毒感染視作與季節性流感同級的疾病。首相岸田文雄周五與厚生勞動大臣加藤勝信商討放寬口罩令前,表示希望在學校的畢業禮中大合唱時,師生均可不再戴口罩,意味計劃在春季撤銷校內口罩令。加藤勝信會後表示,會就改變國民對於戴口罩的想法作仔細說明,期望可以順利得到理解和合作,圓滑地過渡政策。
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20230210/bkn-20230210162125253-0210_00992_001.html
citi 同 hsbc差唔多。
我都無特別比較,因為每次都拎唔多cash,用卡為主
可以乘搭都營地下鐵淺草線於三田站轉乘三田線
你唔好俾 怎麼不看透 巴打見到
如果由箱根湯本出發,應該要轉兩次車
citi個張debit係咪都無海外貨幣手續費?
要幾耐時間?
post頭好似話係,準備去試
NRT出發要2個鐘
HND 74分鐘
大行黎講某連登唔提得既中資大行既rate好太多
巴打 可唔可以講埋坐咩車感謝
我都係睇Google map咋

箱根湯本(坐箱根登山線)去小田原
小田原(坐東海道新幹線)去品川
品川(坐京急本線)去淺草

Total 日元4398 Yen
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞