日本旅遊討論區2022 (22)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
Miss 咗可以坐下一班車自由席
其實都可以既,前提係要記得早幾個星期上網買Pass再訂富士回遊來回指定席
你book唔到要去大月轉富士急行線既話,其實巴士仲快班次又多唔駛限住哂
寫清楚每日既景點先講,就咁睇未必要全國Pass
嚟緊月尾去東京,唸住先過河口湖浸兩日溫泉再返東京玩,成田落機買jr 定係過新宿搭巴士好
河口湖衝去輕井澤太遠喇
搭車搭足大半日
[member]如果一條友浸溫泉會唔會好怪?[]/member]
唔怪得我嗰陣嘅河口湖直衝函館俾人鬧到爆
你遊車河另計啦
你識路當然冇問題啦,我覺得你咁樣搭幾爽添
同埋係度問得路既係連日本基本交通都未搞得清
梗係唔建議進行呢啲miss一班車就冚家剷既行為
師兄你住邊間 抄下工課
日本JR對遊客特別好,應該都係政府補貼
應該無日本JR pass咁抵
唔係日本抵,只係香港交通費本身無咁貴/地方細
Jr pass 平嗰筆
人地住嘅酒店 食飯 玩 買嘢 嘅錢係以幾倍計咁多
仲未計motivate 埋遊客去其他遠頂促進旅遊業

同埋Capacity未爆之下
咁樣offer嘅marginal cost 同negative externality 都好細

成個國家嚟講真係自己出豉油 人地出雞
如果嗰2間公司唔係 CX 同 UO 應該冇咩問題嘅
CX同UO驚flight cancel?
我又唔覺d 新幹線好full
上面嗰位去東京廣域三極但係分別拆開嘅巴打就係好例子,爭啲想河口湖直上輕井澤,好多人真係唔識
河口湖直上函館嗰個 post 我見到都嚇一嚇,直至發現佢係鐵膠
(我係話在座各位都係鐵膠)
最近嘅話,係。連 HX 都因為太少機冇 cancel 機,你經 agent 買一 cancel 機,連可唔可以免費調機都冇保障。

其實,你有冇試過自己去嗰2個官網篤2張單程機票睇下幾錢先?記得開無痕
施主,呢個問題要問你自己

Is the Wuhan Virus just a flu?
1月5月頭試下
逼到好似金鐘坐荃灣綫咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞