日本旅遊討論區2022 (22)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
有冇ching喺Agoda訂機票?見佢來回機可以搭唔同airline,係咪當2張單程處理?有冇咩要注意?
我睇日本個氣象台有講

話櫻花既開花周期要視乎佢幾時打破到個休眠期

即係類似動物冬眠狀態差不多

動物到冬天就會冬眠 動物有感覺器官

佢哋可以憑 季節慣性/六感黎分辨冬天係唔係黎到

但植物就純粹係憑季節慣性去辨識冬天幾時過去同春天幾時到來

例如:櫻花係呢刻覺得好熱,咁就憑感覺覺得呢一刻係夏天。過左一段時間,佢覺得涼左就認定係秋天到來。
再過一排覺得好凍,就認定冬天已經到來,咁櫻花就會進入休眠期,直至回暖就會認定春天黎左,就會準備開花。

但當遇到果年冬天比往年暖,佢就以為冬天未黎,佢會將個休眠期推遲左。形成果年佢打破休眠期時間亦都會推遲。咁果年就有機會遲開花。
不過如果之後既2 3月 仲係唔熱

都有機會令到佢無咁早開花

總之一句講曬 運氣才是王道
day 5 係即日來回輕井澤,定係住一晚先?
Anyway假設係輕井澤住一晚
可以河口湖去程用巴士單程2000yen 時間其實接近
不過要儘早出發,同祈禱唔好塞車
回程果日開始用第1張JR pass,直至輕井澤回程

視乎Day6定9邊日搭JR貴啲,決定喺Day6定7開始用第二張pass
慳好多?
唔使拆2張JR東京廣域pass。直接買1張5日長野新潟pass,day5-9或者day4-8。中途有時間仲可以即日來回長野行下。我就覺得如果 day4 朝早就返新宿嘅話,可以直接上埋輕井澤,咁酒店可以輕井澤連續2晚,冇咩搞又可以上長野睇下馬騮浸溫泉
輕井澤好似都有得滑雪,day8去?
同埋你帶住行李周圍去好麻煩
應該問你,京成有咩唔好
東京站都有巴士去河口湖嘅,圍埋平百五円,你鍾意啦
你比較過東京開去河口湖嘅巴士冇咁舒服?
18000円5日嗰個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞