日本旅遊討論區2022 (22)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
Visit japan大約等幾耐會變藍碼?
28/2入境 16/2夜晚upload左中英針紙
間舖污糟得嚟又唔好食,伏撚過黑龍
個個朋友食完都喊哂口話點解咁難食
但好神奇次次經過都有人排,真係好癲
打錯,應該係金龍拉麵,大阪嗰間
我都好想試kfc buffet
依間油淋淋
但好過果間了
我講果間係舊sega隔離(而家gigo)
慘 去東京睇果d唸下要轉場
慘 四月頭去東京睇果d唸下要轉場
金龍出晒名
日航一定有嘢食
九州東北有d市仔呢,個城市部咪個個都係,
有條有蓋商店街但係因少子化d舖又執左部份,有份蒼涼感咁。而d手信舖同景點又係人地本來只係預國內周末旅行仔級數,又或者係昭和起落,總之有d old school.

想問東京近郊個d係咪都係咁? 咩熱海江之島日光個d
其實開晒
通常係幾時之後?
一星期左右
就算東京都內都有呢D站
反而你講個D因為好多遊客隨時旺過尖沙咀
一般開花日5-7日係滿咲,咁仲有幾日等落到櫻吹雪等等
同埋.....
其實D花係唔會一次過開晒,只係大概係那個時間
就算個予測同埋觀察都係指某地某一棵樹 (標準木) 的開花
一日未見到花LUM一日都未可以好肯定

如果睇下唔同又會有唔同日子

咁睇係唔係放心返D?

都係第一次櫻花季去
完全唔認識
3個都係熱門遊客景點
當然太早開發 難免部份商店比較舊

江之島一直好受國內外遊客歡迎
近大橋果邊極旺,不過近岩洞果邊就唔少都無開

日光尤其受西方遊客鐘意,未去過唔肯定幾舊

比較接近你描述嘅係熱海 隨住泡沫爆破而衰落
但十年前透過一連串翻新同推廣,成功吸引返遊客
日本本地客為主,疫情前聽講極多中國客
主要sell懷舊昭和風同打卡景點
商店街同商場好旺,雖然仍有部份吉鋪殘鋪

單係熱海對海外遊客可能少少悶,但作為前往伊豆靜岡前嘅休息位而言好適合
舉例: 3月18日 開始開花,大約7-10日後係盛開期(呢個係普遍情況,仲要睇埋天氣同品種)。
好彩個開花期到盛開要10日,即係大約28日盛開,盛開時間大約係7-10日左右。

即係好彩的話四月睇到最perfect 係4月4日 至4月6日。

數係咁計,但櫻花預測係好難。

幾準既機構都會偏差

其實個預測越接近3月尾會越準
我自己未去過東京/大阪呢D睇櫻花
因為九成撞到復活假期會好貴
又好多人.....

反而東北好幾次,只可以話不可強求,保持機動性同埋心理上保持平常就好
去前再望多幾次,甚至一個個地點望下D花情況,會幫到好多︳依家成日望都係得個望字
唔好意思

想請問一下, 有冇一個網可以一次睇晒日本有咩祭典
以前試過UO COUNTER問我改唔改後D走, 應該係超賣之類啦
想問點樣提高獲得咁樣既OFFER既可能性?
早到COUNTER排第一, 而又一個人?
YEN直射去CITI又係要收D費呱?
想問下有無人試過喺booking.com book完酒店之後送免費的士由機場接駁返酒店? 有無伏???
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞