日本旅遊討論區2022 (22)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
呢個係佢張 pass 區域嘅劃法啫,日本交通費本身係貴,或者話我哋遊客畀 pass 養大胃口,新幹線2個鐘去到嘅地方都當係東京,其實已經去到舞雷公咁遠
去酒店放低行李,係酒店附近求其搵間coffee shop 食
價錢唔差得遠,但可以夾個靚啲嘅時間早去晚返
想問由新宿坐巴士去河口湖,啲巴士質素好唔好,坐得舒唔舒服? 因為平時係香港坐巴士嘅體驗都係麻麻(唔知係司機技術問題,定係架車質素問題),對坐巴士有啲陰影
我上網睇話應該要係高山住一晚?
名古屋》白川鄉〉高山》名古屋?
所以本地人其實係好不滿...
個人覺得幾穩定
喺香港坐親長途巴士都容易暈車浪
但坐到河口湖都無咩暈車浪feel
Good ,第時可以試吓巴士
我比較大份,個位有啲窄不過都接受到
行李可以放車底儲物室,位頭頂可以擺背囊
司機非常守規矩唔超速,因為要就番時間表唔可以早過預定時間開車
所以速度穩定地慢好難暈車浪,不過最後都比時間表早到
廣域Pass 10000yen 3日其實真係好抵用
1次新幹線來回輕井澤已經回左本有突
不滿啲咩
咁都係睇個班機
仲要睇多唔多人插位
仲有轉機型等等

有試過比佢upgrade
都有比佢問過改下一班得唔得
但機率係…… 真係睇運,無咩好講,當然係高級會員機會咪大啲囉
黎緊3月尾去大阪加東京
諗緊洗唔洗買全國pass 7日
Day 1-3 大阪 (主力usj)
Day 4-5 箱根溫泉
Day 6-7 河口湖天悠溫泉
Day 8-14 東京 (輕井澤 迪士尼等等)
計過就咁係大阪搭去箱根再去河口湖再出番東京都3萬yen
但啲近郊地方又用唔著個pass (想買箱根富士周遊卷)
求指點
佢地搭一程咁貴,外國人一個價任搭幾日點會gur...
可唔可以show下點計到3萬yen出嚟
新幹線應該可以提早訂定,平好多
不過miss咗班次嘅話唔肯定點處理
有間apa啱啱做完輕症患者隔離酒店
但係好平

住唔住得過
Good 佢哋揸車好好,唔似香港啲巴士司機揸車chok到暈
東日本長野pass 去唔到河口湖 唔係兩張廣域pass 好啲咩?
黨鐵都有香港人唔買得嘅一日pass
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞