睇吓邊啲人狂踩張婉婷,就知道究竟香港發生緊咩事

576 回覆
514 Like 982 Dislike
睇下邊啲人撐樓主,就知香港發生咩事

睇咗一班連登仔對樓主嘅評論,可以依佢哋嘅對件事嘅取態歸納為三組:

傾向認同嘅樓主人有個共通點,就係都係2021年之後先創建ac同成日開無聊po,同埋用自己既認知亂咁總結件事。大部分連登狗同樓主一樣小學雞看世界,用自己嘅世界觀去評論所有人,即係佢一早總結咗你係大壞蛋,但唔知點解佢做到呢個總結,係咁不斷恥笑同佢唔同睇法既人。去到最尾都係想掩飾自己已經擺低咗社會事件,想同而家既政權復常。其實唔使講咁多,調換角色,俾佢哋上到位會點做?就係奶得仲勁過而家啲狗官。

中立嘅佔大多數,多看覺得樓主係on9仔,放過佢啦。

狂屌樓主嘅一班,就係社會賢人,知道個導演幫啲狗唱好香港,知有人一定會不停幫佢洗白。香港,就係俾一班連登嘅PR搞死。
有乜問題,大多人面對咁既事都會覺得負累
屋企人如果有得揀,你估個個都想屋企咁?
樓主話你全部未正正經經返過一日工,同95%徙置區市井連登狗一樣小學雞看世界,你冇資格comment 佢既評論
講乜撚嘢人品?
宜家係講緊強迫跟拍+以同意書威脅法律責任去剝削呢一班學生本身可以拒絕嘅權益
新聞剛出時完全人一致屌制作一方冇尊重青年人
而家突然有咁多體諒post
多PR到
算啦
有名嘅出嚟講就係有利益關係
無嘅就係網上pr
又名 黃屍左膠
冇錯,導演接咗個project最大責任係完成佢,而且係要喺極少資源之下賺到最多錢,因為套戲係為學校籌款。同學生溝通係學校嘅責任,但最大問題係舊校長開咗個頭之後退休,中途換馬,新校長明顯唔擅長氹女,一落場就用法律兇人。如果由發起人跟到尾應該會好啲,條橋佢諗出嚟,佢多數認為自己可以handle。到俾人圍插,張導其實係捱義氣硬食,因為佢想保護母校,可惜坊間啲人唔知頭唔知路就亂屌。
基本上已經冇討論空間
名人撐張導,又話人廢老、圍爐、自己身有屎、自己人幫自己人
其他人幫張導講2句,就即刻定佢為打手
上面都一堆咁嘅言論

真係非常恐怖
因為好多智障連基本是非曲直都唔識分,例如開po果個,最緊要好睇,話知係強姦焗賭丫,你話係咪
一句私映變公映 都收得嗲啦講真
我有睇
好後悔
支持左痴線導演同痴線學校

我絕對唔同情張大盜
Ling 柒事比較多
中一話要入劍橋
中二三收兵 仲要柒 食飯唔比錢
中六dse差發晒脾氣

最應該唔開心會唔會係阿佘
呢度有冇人係用咗【媒體模式】睇吓樓主之前啲留言幾痴線先評分/留言
帶風狗整個point 出來以為自己好勁, 點知俾人秒咗就叫人自揭, 你弱智?
其實佢係一個好好嘅人
我相信佢唔係搞搞震
咁多人屌呢個屌嗰個,但就未見過有人屌一個非常關鍵嘅人物:吳芷寧。簡介:超級左膠女拳撚,以前做過記者而家唔知做乜,開口埋口權力呢樣權力嗰樣,當初就係佢喺Facebook 連出十幾篇文大屌套戲,導演如何如何欺壓弱女,權力如何如何不對稱。

呢條過氣記者好明顯冇乜讀過書,所謂權力不對稱其實就係濫用權力,只係扮識字故意改個懶有型嘅叫法。如果權力同義務係合乎比例,其實就好難話濫用權力。我哋任何一個人,總有某啲情況權力大過另外一啲人,咁係咪所有人都濫用權力。張婉婷喺拍呢部戲時有啲地方比學生權大,但如果搞壞部戲佢隻鑊更大。與此同時,學生妹如果唔合作齊齊玩失蹤蹺起部戲,咁嘅情況之下就喺權力上處於相對強勢。只不過當然會有後果,但起碼令到張婉婷孭鑊。

根本呢件事上面導演、學校、學生都喺某啲情況權力大,但喺另一方面權力細,而不論權大權細,都有相應嘅後果。我睇唔到邊個濫用緊權力,即係權力不對稱嘅講法唔成立。

直到吳芷寧出現,我哋先見到真正嘅權力不對稱。吳芷寧喺成件事入面毫無責任,林鄭話齋,佢冇stake。但佢運用佢喺港女圈子嘅影響力連環發文,任佢點講都冇後果,除非越過法律紅線。於是佢盡情build 一個 case,不斷強調導演濫權,不斷灌輸學生唔應該接拍嘅思想。表面上為佢哋「充權」,實質係摧毀學生嘅自信心。

試想吓一個十零廿歲嘅少女,正值最敏感最反叛最 self conscious 最怕瘀最面皮薄嘅年紀,佢本來已經對出鏡有啲介懷,但未至於完全抗拒。經過不斷俾人話係呀你好瘀你好錯你好核突你好唔知醜,本來冇乜嘢都變好有嘢。其實吳芷寧真係關你撚事咩?冇人問你意見呀!

問題係,聆係咪真係由頭到尾都咁反對?如果係,佢反對緊乜嘢?

雖然萬言書講到由一開始就抗拒,但睇番成個時間線又唔係咁。話佢驚私隱外洩,好多人睇完都覺得小菜一碟。咁佢其實係抗拒啲乜?

連登仔多數唔知,任何人出鏡都帶點抗拒。唔少資深演員從來唔睇自己playback,因為經過鏡頭影出嚟,所有平時唔覺嘅瑕疵都現晒形。就算拍咗成世戲嘅人都會覺得難堪,何況唔係演員嘅普通少女。女仔最緊要靚,要省鏡要人讚,平時post相都要又落filter又photoshop執一大餐先俾佢出街,而家唔係影相係拍片,仲要冇得執,影出嚟實醜死鬼。聆介意嘅一定包括呢一樣。

喺呢個時候有條女拳撚口口聲聲「充權」又盛,聆睇咗好自然覺得有人撐腰,而且不斷受佢唆擺洗腦,於是反枱,免得係咁俾人笑佢醜樣。

假如女拳撚冇出現,聆聽到嘅係一遍讚美聲,相信佢反應細好多。
好多對政權不滿情緒發左係親政權人士身上,要記住你可以繼續擺爛,但帝國屠殺唔會因你擺爛而手軟,我樂見香港人被滅絕
真心痴線,俾cctoy入侵嘅討論真係曬氣
1000000%同意

我都唔鐘意條八婆

條八婆仲要自己沾沾自喜,覺得自己係文字影響到社會
老竇老母先係冧巴溫戰犯
我冇睇過,但真心想問一下,裡面有沒有講過一些政治敏感的話題,例如 5+1,5-1,13 14 19 遊行,送中,國安 議題?

硬係覺得成件事好吊詭。
簡單啲嚟講係勞資糾紛,公關災難,
吖唔係應該係冇公關先啱

佢本人都估唔到套野咁大迴響,
上之前叫幕後老闆每人比50個暗口費,簽埋保密協議唔好阿吱阿咗

我就唔信好似而家咁一哭二鬧三上吊
只可以張導同相關團隊戇撚鳩,
慳埋呢啲孤寒錢

呢套野本來應該收幾千萬兼係造皇者
而家見財化水,名利雙失
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞