睇吓邊啲人狂踩張婉婷,就知道究竟香港發生緊咩事

576 回覆
514 Like 982 Dislike
令坊間焦燥地爭論

其實與 映片內容 拍攝方式 / 態度 毋關

而系事件本質:

- 學生妹(稀有資源)
- 利用學生妹名成利就(對稀有資源的話語權)

十九歲呢單野都幾唔好彩
https://lih.kg/jzEzeT
#5 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
但其實當時簽嘅唔係佢而係佢家長
合理做法應該喺佢哋成年後再簽過張合約
而且佢都有表達過唔想拍話過唔好拍,只係俾旁白屈咗去話佢哋反叛
俾學校人睇同俾全香港人睇嘅分別其實幾大,俾學校人睇佢可以預計邊啲人睇過佢嘅過去,而放俾全港人睇佢冇辦法知道邊啲人睇過,唔知自己將來遇到嘅人有冇睇過知唔知佢背景。

我又覺得呢個唔可以代表佢嘅言行同萬字文唔一致,因為中五嗰陣條片未拍完,佢唔知最後條片會點,剪接可以扭曲好多嘢

雖然喺呢條片入面,阿聆嘅形象的確唔係負面,但我個人認為佢唔係因為佢嘅形象而依家出嚟反對呢條套電影,而係《給19歲的我》呢套電影透露咗唔只佢自己嘅嘢,仲有佢嘅家庭背景

阿聆喺電影入面形象算正面,但套電影剪埋佢細路啲嘢出嚟喎。我自己都有個特殊情況嘅細路,我自問就唔會想自己細路全朵公開俾全香港人知道佢係有病嘅。估計阿聆都一樣。但套電影喺阿聆細路講自己名嗰陣唔消音又唔blur,睇過套電影嘅人都知妳細路王X天係自閉嘅,就算之後佢細路嘅自閉症有幸可以改善,依然大家都知王X天呢個人有自閉症,依然會用有色眼鏡去望佢。

另外,自己嘅過去俾唔知咩人睇過其實都幾恐怖嘅。淨係校內播,你可以估計咩人會睇過;全港播,你唔會知邊個睇過。識得一陣嘅人你都唔會想佢知道你過去一切嘅嘢,更何況係陌生人?
藍人會睇咩
人工勁低
就算要二元化都唔係咁分,
係咪做果行/工作上related有關啲。
佢成篇內文係中立
不過最尾妖魔化咗19年精神 文匯報不意外呀
藍kol/報章啲文通常都懶中立,然後最尾一踩對家
因為佢哋深知唔係個個都同一立場,呢類人一睇呢啲文章就會覺得好啱佢胃口,再拉呢班人(洗腦/潛移默化)入藍堆
有人趁亂就一定架啦,本身都唔想有呢啲畫面留低
如果係咁
值得探討既係
大把文件係未夠18歲由父母代簽
係咪都要簽過
公道咁講
校內放映同公眾放映又好唔同既
到時周邊既朋友同事都會睇到
當中可能涉及一d自己都面對唔到既片段

至於輸打贏要
我都唔覺得成個過程只有帶傷害比佢而全無任何好處
究竟反對公映嘅係得阿聆,定仲有其他?
政治上腦,禍己及人
套戲舊年八月已經上優先場,上咗千五場,一場30人睇,都有45000人睇過
停播我唔mind, 因為我都冇興趣
張導演冇乜損失
最大損失係學校,本來炒熱可能為學校籌到幾千萬去起泳池,就係你幾個腦殘臭hi , 對母校毫無建樹,更有損母校聲譽
其實佢細佬有拍過微電影深藍,所以我諗佢個名已經係公開咗
而佢父母細佬都有去感恩大會恭喜套戲會公映
我希望哩兩件事解答到你,因為我都有諗過佢屋企人同細佬想唔想
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞