睇吓邊啲人狂踩張婉婷,就知道究竟香港發生緊咩事

576 回覆
514 Like 982 Dislike
完全唔明點解會張婉婷一個食晒,成單野當日簽通告嘅呀聆父母,一句野都無講過。
張大導剪片都用左3年時間,又點會有時間理班女仔的感受。傳統名校是大企業,又點會為左一個普通學生反對,就放棄可以一個向世界出發的電影的機會/企劃。你係老闆(校董)都去馬啦。
愈講愈想睇
根本就無乜大不了幾可愛
不過事主咁介意有乜計
校董會先係渣莊個位但導演攬左上身,唔鬧佢重可以鬧邊位
你不妨提供下阿Ling講過嘅嘢全部屬實嘅證據,
你唔好講學校而家無告阿Ling就係學校默認。
名校告舊生,會比哩件事暫時所造成嘅傷害更加嚴重。

圈內人就係=同一堆利益集團,竟然唔係競爭對象?

拎翁子光為例,佢有兩套戲可以同給十九爭最佳電影,但佢冒險幫哩件事講中立說話。尋日新聞一出,仲有人話要罷睇風再起時。請問翁導幫哩件事講說話,可以帶嚟咩利益?翁導唔講唔提,甚至乎加把口去踩張導,對自己套戲仲好。佢背負住風再起時嘅投資者同工作人員嘅壓力,都出黎講公道說話。
然後俾你理解成佢有利益先講?

而翁靜晶,被形容為女俠嘅律師,點解都要冒住自己嘅聲譽受損嘅風險為給十九講公道說話?

而陳志雲尋日都講咗佢同張導演係唔熟,點解你都會覺得佢地講嘢唔可信?因為張婉婷上過佢節目?
之前商台節目在晴朗,佢無跟風向踩張婉婷,然後光明頂無跟風向踩張婉婷,啲人已經話要罷聽商台。

陳志雲之後喺自己個youtube channel由第一次為給十九風波講評論,無加隻腳去踩張導,已經俾好多人話罷睇佢個youtube channel.
但佢尋日都依然肯繼續補充自己想法,但點解佢唔跟風向講大家想聽嘅嘢?點解要同自己嘅聽眾金主作對?咁唔係代表住哩d係佢心目中嘅想法?

陶傑光明頂同風雲谷前前後後都講咗三次,講咗好多觀點同理據。點解要同自己嘅聽眾金主作對?咁唔係代表住哩d係佢心目中嘅想法?

因為圈內人同你唔同想法,所以佢哋收咗錢/有利益?講嘢唔可信?
我見唔到佢哋講中立說話會帶黎利益,反而係帶黎嚴重害處。

張婉婷已經72歲,過咗退休年齡好耐,佢亦唔係一個多產嘅導演,請問幫佢講公道說話會有乜著數?
佢會幫到人上位?佢會幫到電影公司賺大錢?
你覺得紀錄片係賺錢嘅片種?

你平心而論,今次事件係咪太多政府機關加把口介入?
而翁靜晶,被形容為女俠嘅律師,點解都要冒住自己嘅聲譽受損嘅風險為給十九講公道說話?

Any Source ?
呢單野父母出聲只會害死個女
深藍盜演都睇
食撚屎啦
對唔對得起手足
佢喺林作度留言支持啫,好似係
佢父母一定係最清楚成件事來龍去脈嘅其中之一人嚟

不過佢哋出唔出聲同講乜,係佢哋自己話事,佢哋有權保護自己想保護嘅人同事,而唔係好似啲cctoy咁講乜柒都要為公義(自己諗嘅公義)發聲
多謝晒你詳細回應
不過我唔知點逐項回應你,你留意呢件事比我多,引用咗幾個我冇留意既事情
我亦都冇聽哂咁多評論員對呢件事講既說話

不過我認為學校提供證據證明阿ling佢講大話好啲
而你叫我提供阿ling講既野係事實既證據,我就冇呢個能力啦
我只係見佢係學生會會長,身邊有咁多同學圍繞住/監測住,佢篇文章亦涉及咁多人同埋事
而暫時亦都唔見有人跳到出嚟話佢講大話
咁我個人認為佢講出嚟既故事好大機會係事實

其實班圈內人,網上既評論員講啲乜,我本人係唔會點理,
每個人當然有自己既睇法,佢地講啲乜都影響唔到件事既事實
我比較著重篇萬文章究竟阿ling係咪胡說八道,大話連篇
如果係假既,我地大家都唔需要做啲乜,大勢自然就會轉去學校同埋張導果邊
睇過/冇睇過套戲同張婉婷係咪仆街有咩關係?

佢套戲拍得點好都好,遲啲拎埋奧斯卡最佳電影好未,但同佢响戲外嘅所作所為,根本就係兩件事

依家踩佢係佢人品有問題,為咗拍套戲踩晒界,為咗可以公映就質班學生,爆咗出嚟就扮傻扮無辜喎
係影視圈打混過嘅會偏向同情,因為佢地正正係踩界當食生菜環境下成長,即係oldseafood思維
支持既人都係睇實際成果為重既人
屌既人係睇過程合唔合乎道德人權為重既人
根本張大盜佢地有晒hidden agenda
專揀家境複雜嘅case嚟影
咁佢地有無睇埋篇萬字文先
其實個同學喺篇文都有理有據
查晒大紅唇叫素顏??
同意
實際結果係下架喎
如果真係為實際結果,唔想之後爆大獲
更加會溝通好同cut走晒唔想出街嘅野啦

其實支持果班人純粹係唔捨得sunk cost
阿聆係入面好可愛
佢之後都跟左張導拍左d小作品 證明佢想入電影圈?
明明呢套電影係幫佢加分 分分鍾上映完佢會好多機會
自己就emo炒起成隊crew同母校
成件事只要唔係張婉婷錯判形勢
堅持拎出去公映 (甚至有全球發布嘅趨勢)
根本唔會有呢啲炎上風波

其他post連登有講今次係張導第3次拍同類片
前2次都係做DVD只for校友
嗰兩次根本無嘢 因為佢無拎出街賣
今次心雄咪出晒事

至於點解上2次唔出街 今次要出
張導 可能佢臨老需要多一個獎標返個尾會
校方 可能需要錢去改善個校舍或者校長儲業績whatever
無論如何 幾個主角都係被賣豬仔嗰個

再講多次
如果張導只係跟老規矩做圍內DVD
又或者低調啲戲院只做校友包場
阿聆就算有hardfeeling都唔係今日咁嚴重
件事亦唔會炎上
認同 拍就一定為攞noise 嘅
但都算係一個pub 自己學校 對英華有信心嘅選擇啦
如終其實選角就咩都有

由中產有錢嘅
有錢到好似孤兒嘅
中產未到穩打穩紮嘅
單親嘅
新移民

咩都有算係咁

而講真 呢啲就係2000 年成長嘅人嘅真實情況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞