睇吓邊啲人狂踩張婉婷,就知道究竟香港發生緊咩事

576 回覆
514 Like 982 Dislike
以你所講,任何圈內人出黎講說話,都係因為佢地識導演?
你唔講背後有推手要Ling哩個時間點先講,目的要套戲退出金像獎?
我敢肯定,風波前最佳導演、最佳電影、最佳剪接係無可能有其他電影嬴到給十九。
其他單位唔駛橫手,點同給十九爭到獎。
講到尾,哩個係利益導致嘅悲劇,但可惜無乜人會諗到咁深入。
剪走佢地再上啦屌 好撚煩
一套好戲搞咁多野出黎 想睇
其實所謂收兵都係玩下啫
屈下人請食麥記
其實個男仔都有少少鐘意佢先會落搭
依啲純真好睇
佢有人工,仲要well paid?
全部收益歸於英華
Well paid by who

我都只係講番事實出嚟

事實係當年學生仲細嘅時候 父母同意下參加呢個記錄片拍攝
途中經歷由中一咩都肯做
到青春期反權威唔想拍
到再大啲中六又肯番(可見肯接受訪問)
再到公映時有人接受(阿佘)有人反對(呀聆)

條片就算有收錢 都係收緊成本 大部分係校友私人時間出嚟做(如果你信條片所講)
為嘅都係為間學校
賺到錢都係比學校發展 條數唔會有得呃 都唔係商業片

學校 老師 校友 學生都付出左好多
事實係無尊重到呀聆
事實都係浪費左參與者嘅心血 even 可能有被拍攝嘅女學生其實想透過自己故事幫到英華 亦都係一個時代嘅見證 而最可悲嘅係 英華女校個多都臭都左

尊重人最緊要 但其他嘢犧牲左都係事實
有幸見證香港人一夜之間扼殺一部世紀之作
風向轉變之快 果種集體批鬥大魔頭之肉緊七情上面 睇得非常過癮 只要稍為中立 退後一步睇大局 你就係幫兇
真係好癲,一日個個倒轉槍頭,只要唔屌張大盜,就俾人話唔尊重人權
ling佢有份參選學生會,英華女校作為一間百年老校,從1949年就以投票既方式選學生會,導演可能想保留呢樣野
你媽咪知唔知你未做晒功課就上連登
其實真係唔講咩啦 總之唔尊重呀聆係一個大問題嚟嘅真係

只不過事實係一部記錄咗香港2000年代學生嘅記錄片就一定無了
呢件事上係可惜嘅
因為講真 我睇完 有嘅共鳴比會記住啲女仔唔好嘅嘢更多
而班女仔真係無嘢唔好囉
圈內人識得張導,佢地講既野有冇可信性,就自行判斷啦
我自己就實會打個折扣,而有啲人就會信哂專家或者權威,獨立思考能力就可能會暫時停止運作

你話阿ling背後有推手,呢個係你想像出嚟定係知道啲內幕?
不妨爆啲料嚟俾大家討論下,相信大家都好樂意同你研究下

不過見阿ling篇萬字文,佢好似係幾個月前已經向不同單位反映?
最後見套戲俾人霸王硬上弓,見冇辦法先至出篇文放上嚟
如果你知阿ling背後有推手,令阿ling阻止自己套戲上映,你認為係咩原因?
金像獎既其他對手向阿ling提供咗利益?
有內幕料不妨爆出嚟,如果阿ling背後原來真係咁可惡,我一定會轉移支持電影既利益集團
就係你啲撚樣搞到我想睇都變到唔想睇
睇你頭一段就知邊個思考能力停止運作
你導演同港女2個都唔識,就可以信曬佢哋其中一個講嘢;人哋識導演就一定要質疑佢講嘢可信性

唔知咩道理嚟
樓主on9, 被拍既唔想公映 已經大撚晒
唔知你想表達d乜
你同條女屌西自拍 諗住兩個人自己睇
點知俾你擺左上網
然後屌條女做咩俾人拍呀你 傻西弱智?
樓主係咪返工返到傻左
Ching
cctoy 會員有冇list呀?
點樣先知自己係唔係cctoy
我係自己睇大家呢個星期雙方擺出嚟既資訊,自行判斷自己係信阿ling呢一邊既
並唔係乜都冇睇過,求其擲公字嚟隨便相信其中一邊
亦都唔係單單因為佢地係圈內人就唔信佢地,唔好剩係捉我其中一段仔嚟講,就話我唔知乜道理
我並唔係剩睇識唔識得張導呢一樣野嚟判斷一件事情
而群眾相信權威一直都係有呢個傾向,呢個係事實亦都係正常,因為佢地人生經歷豐富,識得既野比一般人多
但呢個權威係識得當事人既話,可信度我自己就覺得當然係要打折扣啦

而你話點解我信哂個女仔講野?因為佢篇萬字我有全部睇完
而我暫時睇唔到張導同學校有拎證據出嚟話阿ling篇文章係講大話

咁我點解唔信個學生?
如果學校拎證據出嚟反駁到篇萬字文,原來篇文字係大話連篇既話,
到時我自然就會收皮,到時唔需要勞煩你bin我屍

多謝哂你既回覆
帶風向?
我覺得有無睇套戲,對討論事件嘅倫理道德無太大影響
假設有單新聞講某間黑企業成日拖糧,講明有OT錢又唔補
咁我地唔駛入去做過,或者係同行先可以評論
而家唔係討論套戲好唔好睇,亦唔係討論某個角色係套戲重唔重要

樓主係用扣帽子方式去標籤異己
睇佢嘅回覆又講有無睇係parameter, 人地一駁又反問人地返咩工
典型扣帽子去誤導人去先入為主嘅手法
我睇過
張導唔值得原諒
但套戲真係值得拎最佳電影
同埋成個星期香港人淨係掛住屌套戲
戲都冇得比你睇
然後其他新聞冇人理
香港冇得救
咁當然要睇人既
我見好多人真係睇完套戲,就話拍得咁好,阿ling要呢個時候跳出嚟破壞拎金像獎既機會
佢地用套戲拍得好唔好同有冇獎拎呢樣野,影響哂自己對阿ling既事件既判斷,實在係一頭霧水
即係有個大壞蛋,但唔知點解佢要做壞蛋,係咁不斷同個唔知點解係好人嘅主角作對。

呢句好真淨係想個壞蛋繼續做徹底惡人
即使個壞人之後點解解釋,補救都係假
都冇mirror跌mon咁嚴重既,當時連登真係十個有十個post係講跌mon

呢個電影事件未到去咁嚴重
套戲咁樣cut已經變第二套戲啦
佢地屌開你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞