點解咁多後生買樓寧願搬入將軍澳/康城 都唔揀青衣/東涌線沿線?

360 回覆
274 Like 99 Dislike
遲下個19政府真係重心北移 發展北部都會區
青衣 東涌 樓價應該會升多過tko
但要等幾多年就唔知喇
啓德個單軌都可以無啦啦 無左, 呢個政府信唔過
我住幾調景嶺,有時都會搭幾個站落觀塘食,我覺得都好快好方便,TKO 區真係冇咩選擇
有錢邊個想住康城
可惜好多結婚生仔都buy新區呢類商場連鎖店模式
早年少少就東涌青衣
而家就將軍澳康城
落樓5-10分鐘到舊區啲地方好多得返中老年出入
唔知係咪覺得新區模式冇咁嘈冇咁雜冇咁易學壞
有新區有舊區夠會話舊區拖累啦

例子呢個post 都有大角咀/ 奧運站, 個個都話自己住奧運而唔係大角咀
要同大角咀割席

以前裕民坊未拆個個都話裕民坊係死廢老區域
今次點同,大陸國策喎
其實buy 唔buy好難講,人地都可能唔buy 啲嘢貴
但始終無可能乜都跨區買跨區食
食得鹹魚抵得渴
我只係覺得商場啲嘢mark up到好貴
又大部分連鎖嘢
青衣多廢老多垃圾係咪只係山上面

耐唔耐會去青衣但多數只係機鐵嗰頭
出入感覺冇乜廢老
老嗰輩個feel似收成期多過真係廢老
廢老數目上將軍澳可能仲多
平唔平得過市區?
啲賤種匡蠅城兒同將軍澳撚就係又要近市區又要平,先揀垃圾灣
tko 好靚 香港有邊個新發展區夠tko?
去過一次將南Donki,行咗足足10分鐘
5分鐘到地鐵站?
你對腳2米長?
盈翠比康城高兩級喎
佢地一廂情願啫, 邊有得咁樣切割
舊區係優點都係缺點

一個好社區最緊要多元化
單一發展模式係搵自己笨柒
我就覺得住離遠小小舊區己經可以

舊區衛生環境差, 規劃差
但係去舊區食下野, 買完野就走係冇問題
唔洗下下食連鎖食撚到餐單都識背
不如佢地講九龍站啦
升唔升呢啲唔識講啦
後生仔最緊要係番工
旅行一年最多咪4-10 次
住得舒服乾淨好緊要喎
有時gel好頭行過啲舊區有冷氣機滴水都屌出聲啦
將軍澳多地鐵屋苑
落鐵行商場有冷氣番到屋企打風落雨都唔關自己事
係食野垃圾同區內車位唔算多
過幾年我都唔係香港啦
前海呢個名我細細個就聽
777 最後一屆求其拋個名交差我真係唔撚信
我去過探fd都唔明鐵出闡計起,穿完商場,仲要行多7-8分鐘+。
一到冬/夏/落雨天即時食蕉。
比我計寧願南昌痴住班公屋L,但上蓋先
好多JPM BO都搵10皮(連bonus),洗乜住康城
去左
唔明
即係點?
exactly有fd住個度,出闡計男仔行得算快都差唔多10分鐘。
5分鐘可能佢保特咁跑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞