點解咁多後生買樓寧願搬入將軍澳/康城 都唔揀青衣/東涌線沿線?

360 回覆
274 Like 99 Dislike
放工夜晚搭將軍澳線入去
無論去寶林定康城
好多睇落比較後生得20-40歲
星期六日仲大把帶埋幾歲大嘅小朋友
感覺都幾young下

青衣同東涌沿線私樓係舊少少
不過都有排未做大維修
青衣奧運呢啲地方更加係近全港中心點
去邊度返工都勁方便
ot完可以好快返到屋企
不過住嘅人睇落好多都已經有40 50咁上下
小朋友比例冇將軍澳咁多

地理上將軍澳/康城偏埋一邊
如果要去公幹或者返機場工就慘啦
返中環金鐘灣仔工都冇東涌線咁快
落旺角東涌線又多數快過將軍澳(東涌除外)
配套上將軍澳同東涌青衣其實差唔多
將坑寶調同東涌青衣一樣有唔少公屋
純私樓就得康城奧運九龍站咁大把

點解而家後生嗰班買樓多數prefer將軍澳/康城嗰邊
反而青衣等東涌線沿線比較少人prefer
去一次將南你就會明
東涌
返機場工就會考慮
而家好多年輕人返觀塘九龍灣住將軍澳算方便返工
將軍澳溝埋康城站一大堆入門私樓 應該都幾人山人海
因為新一代人鐘意返觀塘九龍灣鰂魚涌,返中環IFC ICC都係老人家多,後生唔鍾意
「咁多」即係幾多?
就算唔講九龍 你睇睇奧運呎價幾多先
東涌真係好唔方便出入….
利申 2年前先有幸搬出東涌
主要係中環港島東九龍東
將軍澳都算係咁
鬼唔知市區方便咩
有錢先得架
市區新樓貴到傻
二手又要一炮過比幾十萬裝修
邊有咁多cash
你以為有錢先買康城呀?唔夠錢先買康城咋屌你
將南樓貴過市區
例子?
用返同級鐵路屋苑比較
依家後生番工好多番九龍灣觀塘太古啵
住東涌番果頭慘過死
住將軍澳出中環都方便

簡青衣東涌就得奧運中環方便
1. 因為Junk Bay垃圾灣啲平
2. 因為多新樓,邊區新發展咪邊區多年輕人囉
係康城果頭返過工,真心幾惡頂

又無咩設施
d 路又比地鐵限死哂,去邊都一定要經商場

重點係入面d消費都幾貴

真心有錢買出少少,將軍澳,坑口果d 好過啦
講得好啱
康城真係垃圾嚟 一見到啲賤種康城兒就唔開胃
康城同青衣盈翠同級
周邊配套交通差唔多
同樣美食沙漠兼黨鐵大晒嘅地方
只係康城比較新
近幾年康城同盈翠越追越貼

住將軍澳嗰邊
將軍澳有調景嶺/將軍澳/坑口/寶琳/康城 五個站

基本上你隨便一個屋苑行5分鐘一定到是但一個地鐵站

出港島又快 樓主講嘅灣仔金鐘先25分鐘車程

出旺角先35分鐘車程 仲要由頭坐到尾

仲要唔係個個上班族都中西區 油尖旺

其實鰂魚涌 北角 銅鑼灣 觀塘都好多工商業區

唔係好熟東涌青衣 但香港站去中環站條路都行好耐下

而且出旺角都唔係真係好快 荔景轉車唔係頭尾站要企

如果青衣東涌要住地鐵站上蓋/附近 咁其實都唔會平得去邊

同埋我諗返機場或者荃灣呢啲你都唔會揀將軍澳住

正如你住元天屯都唔會揀柴灣返工啦

不過我諗講到環境空氣質素呢啲 東涌青衣真係贏嘅
靚撚到仆街,以為去左外國渡假咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞