點解咁多後生買樓寧願搬入將軍澳/康城 都唔揀青衣/東涌線沿線?

360 回覆
274 Like 99 Dislike
人地屌緊啲泥鬼整到成條環保大道都係泥頭呀
另外新嗰個咩廢物回收中心就係屌緊康城望住
上面講晒成個將軍澳wo 環保大道入康城先會經 對成個將軍澳其他區域 將南 坑口 寶琳 調景嶺 無影響
首先地段大於一切
呎價充分反映咗
大角咀係旺角延伸部分,以前仲直屬旺角區
去旺角係近到行過去
奧3過條天橋已經旺角街市
基本上香港冇咩地方有資格話自己配套屌打旺角
單係5分鐘西隧/10分鐘中環已經屈死將軍澳
仲未計15分鐘到沙田大圍青衣呢啲

大角咀數嚟數去比人笑咪得港灣,但唔好唔記得港灣已經係最遠最平嗰個屋苑
要benchmark做咩唔攞啲中心位置嘅apple to apple?

至於工廈同住宅基本上用大角咀道分隔咗
就算有工廈都一早冇工業
你估仲係40年前大角咀船廠咩,海都填曬了
依家最多咪剩低啲五金地鋪根本唔影響居民
大角咀就業人數最多嘅機構係匯豐同中銀
晏晝/收工時段再加埋西九政府合署同polycc啲人會去食野搭車
同以前邊有得比
地底高鐵隧道打斜咁入大角咀
包括咗新九龍、6-7座大同、中字樓等等

就算收購重建都唔起得高
所以冇商業價值
當年已經有人提過下
事實去到今日睇返
收購重建嗰啲的確係全部避開咗高鐵隧道
其實將地區分割咁冇野好傾,一定你成個區計

住奧運住正奧海二期緊係最爽又唔洗食一號銀海個臭海,又唔洗食大酒店搬屍
但咁樣就變左邊個屋苑最正
個個人都拎自己個區最好既配套同人地個區最差配套比, 毫無意思

依家講緊係成個區, 成個區既發展有冇活力,多元化,區內區外交通,環境配套
東涌青衣一定方便過將軍澳
100%
所以搞緊轉移地積比黎係油尖旺做重建,收幾棟夾埋起一座。
油尖旺香港中心點,點都有價值過d城市中心延伸區/邊皮
呎價反映左方便,青衣上蓋vs天晉,舊20年都黎,但價位差少少only。
東涌就平過tko少少的,但未來發展點都係大西北。
因為地就係個邊最多,九龍東那有地
totally agree
加上而家仲係港島西》 港島東
又部九龍新界
青衣站上蓋點都好過康城啦
一線直出港島
商場又好行過康城嗰個
137區
可以發展水泥廠同公屋群
將軍澳區大過成個油尖旺加奧運 你地將軍澳區就計到落137區水泥廠 遠到無車都入唔到 奧運就計自己站頂 過條馬路都話係大角咀唔算奧運
如果我好似你咁將軍澳只計將軍澳站對出到將南 咁將軍澳區一定好過奧運n倍
點解你可以完全掉轉來講 有咩人種意番觀塘呢啲地方
窮丫麻你老母
但天晉上蓋兩房成交緊9百幾 其實都奧運價
盈翠 仲係成交8舊多d
一手樓嚟講,康城盤方便。

屯門、天水圍、元朗,不了。

其他好多過千萬、點買

後生買二手樓、全屋翻新、電器傢俬都6、70萬。

不如買一手、半新
9百幾,真係跌左唔少😂
ching會唔會太bias你其實係想比較好住 定 方便 定 值唔值
將南可能會好住過奧運,新d點都有著數。
但講方便,配套 同 價值,2手呎價充份反映哂。
拎tko世一天晉出黎講,個呎價都驘唔到上蓋20年老屋苑。
更加唔好同奧運海邊個堆豪宅比同你差唔多樓齡個堆無景呎價貴你3成起,仲要大lump sum。
奧運站稱唔上貴,但係真cbd延伸,成個玫瑰園計劃一部份。
tko就什麼都不是
康城出青衣淨車程16分鐘
青衣出中環淨車程都係16分鐘
繁忙時間青衣密啲
但非繁忙夜晚就差唔多
其實唔好用返工中環定銅鑼灣比較啦
每一個人返工既地方都唔同
佢地心理上返工緊要定放假緊要都無人可以定論
根本就只可以從客觀因素出發
1 - 社區配套
將軍澳根本完勝東涌青衣 上面大把人講左點解 唔重覆

2 - 分支家庭
將軍澳發展又早過東涌 以人口計本身都多好多
依家東涌先10幾萬 將軍澳就黎50萬
有人口時地方就自然會帶旺社區 + 有人進駐 根本就係連鎖反應 自然分支家庭都唔會想離開 完全自給自足 就黎康城 一個站MTR / 小巴10分鐘去到街市
完全比下去啦
青衣上蓋應該拎康城比
出港島差唔多時間
班次差唔多
周邊配套差唔多
同厭惡性設施距離又差唔多
青衣上蓋再舊,仍然唔會平過天晉呎價好多。
掉返轉tko同樓齡個堆上蓋遠平過盈翠
呢個已經係香港東同西價值的分野,基本上2手呎價反映左。
盈翠比盡都係同維景同tier炸喎,點同天晉比

彭錦添表示,盈翠半島2期7座低層H室,實用面積約521方呎,以838萬元成交,呎價約16,084元。參考銀行對單位網上估價為751萬元,現成交價較估價高87萬元或約11.6%。據悉,屋苑同座低層B室,實用面積約520方呎,上月中曾以685萬易手,意味同類單位造價相隔半個月反彈22%。

將軍澳市中心各主要屋苑造價均有上升,利嘉閣助理分區經理黃金欽表示,維景灣畔1座低層F室,實用面積504平方呎,2房間隔,向北望園景,備有企理裝修,於10日(周二)以$808萬沽出,較市價高約5%,呎價約$16,032
不嬲話將軍澳呢幾年自我澎漲都好西利
起多幾楝樓就真係以為自己世一
直接挑機抽奧運都夠薑
地理位置己經限制左將軍澳長遠發展
好簡單諗一諗,如果你有無限金錢,可以帶埋原生家庭一齊搬去將軍澳或東涌沿線任何一個屋苑,你會點揀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞