點解咁多後生買樓寧願搬入將軍澳/康城 都唔揀青衣/東涌線沿線?

360 回覆
274 Like 99 Dislike
盈翠浩劫灣已經屌打成個康城
Junk bay憑咩同機鐵站比
除左康城人好少人會入去, 咁捉得嘅一定主要係住戶, 呢個數據冇咩意思,一係就要同其他地方嘅Fresh比較先可以知呢區係咪多賊D。

利申:唔係住康城
其實好少聽香港會有入屋爆格? 反而街邊 鋪頭偷野就多
政府幫你起公屋係則邊 放心
因為班傻鳩大貪, 又想住新樓又想賣樓果陣大升, 變相又賺住又賺差價
點知而家得個吉之餘仲要倒蝕幾球
啲地產商用四小龍包裝奧運個堆舊區
推到啲呎價咁高 單位細價錢貴 後生上車點揀呀 都未計同舊區痴住個環境問題啦
東涌? 你無野下嘛
搭鐵/揸車遠到仆街喎
咁荔景呢
點解個個都青衣東涌 九龍奧運
南昌同荔景好似特別少人講
覆返樓主都可以講下成條東涌線嘅狀況
1. 東涌太遠唔夠配套唔洗睇
2. 青衣唔係唔好但選擇太少
揀嚟揀去都係盈翠浩劫,比到盡加多個海欣叫做keep得好啲
同埋配套唔太夠,啲居民都係經常過橋去荃灣葵芳買野
另外如果返東九龍或者港島東就仆街,冇一粒鐘唔使諗
3. 荔景上蓋得公屋唔使睇,上到華景呢啲咁入已經唔係主流選擇
4. 南昌事實上係深水埗,私樓周圍都比公屋包圍,已經未計平時有大量舊區廢老會走去vwalk嗰邊
而呢個站最麻煩係除咗地鐵之外基本上冇咩巴士選擇
5. 奧運站
舊區嗰邊仲重建緊,細單位為主 而且唐樓/舊屋苑相鄰 衛生一般
似樣嘅屋苑無論係海桃帝柏柏景 定係海皮嘅浪澄維港灣呢啲
最基本入場費都10M+
已經filter走好多入門家庭客
始終地段反映一切
雄安新區你聽過未?
同價位應該得比連登笑到仆街嘅港灣豪庭
個名型啲
荃灣西其實先正 樓又新 地點又好
入大西北 去港島 去機場 都係30-40分鐘車程
其實買黎自住升幾多都一樣
而且五年後先賣得出 到時係咪真係咁好景呀
北部都會區就咪信啦
不過東涌東站行會批左 準備動工就真既
係 除咗海皮臭真係正
平時又話將南日曬雨淋行10分鐘 咁要用返青怡翠怡果d比wo 偷偷地換上蓋黎比
東涌東站好似都等咗好多年
自膠,東涌西先啱
荔景真係唔熟
但記憶中近地鐵站都係公屋多
私樓要再上
再唔係鰂魚涌
已經好少識人番中上環尖沙咀
Ching 點check 東涌線15分鐘一班?

住緊東涌,未試過等15分鐘

就算搭的士貴極有限
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞