為左移民 孤身一人嚟到墨爾本 想搵類似情況嘅人吹下水

470 回覆
11 Like 48 Dislike
巴打嚟緊搬邊度附近?
去到咁專我真係唔熟, 真係建議搵由我巴問問
可能仲有其他出路
另一個角度講, 去其他地方出路會唔會更好, 成本又點?
巴打雖然仲後生, 但人生大方向早啲決定, 點都好啲
不過又咁講,我覺得如果有份穩定工作,生活費又真係唔算太貴 我之前未開學做plastering. 26蚊一個鐘(已經比人食左幾蚊)做8-10 hr 一日返 5-6 日平均一星期都有1200-1500,city 租間房/studio 250+ 當你冇車買 monthly pass都係160任坐 自煮嘅話平均一餐都係8aud左右 真心唔覺得貴
其實搵澳紙洗返澳紙都生活費上都覺得ok
初初黎到用港紙去睇物價乜都覺得勁貴
Minimum wage 冇咁高 得21.38 但巴打你之前嚟果陣都好清楚果時根本冇最低工資呢樣野,d唐餐真係夠膽死俾7蚊8蚊一個鐘
真呀,去woolies 買枝2L牛奶都係2蚊 一條 loaf 都係4蚊 真係唔見得有幾費,仲要成日都有特價野買。再唔係等d sushi shop 做特價都係 平均2.5一個roll
CASUAL係21.38再1.25, 但真係好多都出唔到呢個價
我12年前間死人黑店真係出8定9蚊, 仲要狂爆粗, 試完工我已經PTSD...
幾貴*
反而想問巴打仲有冇呢啲工?
我盡快考埋白卡都想做呢啲

無收入燒錢個FEEL真係幾難頂
CITY有間正價都係2.5, 成日買
學巴打話齋,馬死落地行,咩都肯做基本上都唔會餓死冇地方住。空閒時行下公園踩下單車個人會 relax 多d 。
最近因為開學都暫時失業。懶多排都要做返嘢了
你唔怕辛苦唔怕污糟早起身基本上一定長做長有,同埋一開始都要搵返華人老細入手,等英文熟練左,搵返local 公司做待遇同保障一定好好多😂 但呢到都有牆國人走數,小心為上。白卡真係好快拎到。工頭我手頭上都有d,主要睇你一星期返到幾多日。巴打有冇tg? 可以得閒出嚟交流下
巴打讀tafe係本身有無degree?
有degree讀番tafe轉頭既話可唔可以分享多d student visa點搞
實會有D鬼包容能力同細路差唔多
擺兩個星期碗碟唔洗,水都唔沖個D只係頭盤黎

澳洲移民多
同埋你可能去當地讀書有野endorse 你搵好工
可能好少少

打過份藍領,香港人得一成,一大個山頭東歐佬印仔
阿頭/同事有死貓一定質畀外人食
整租定係點?
我科DIGITAL MEDIA其實都關MARKETING事
希望搵到工, 甚至俾我出去其他地方啦

我都明鬼佬都好多仆街, 所以讀書呢兩年會同步搵啲生意搞下
老本行做日本HOBBY玩具好似唔太得, 要再諗
巴打係邊? MEL的話可以試下約出嚟吹水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞