為左移民 孤身一人嚟到墨爾本 想搵類似情況嘅人吹下水

470 回覆
11 Like 48 Dislike
如果 Mel 你都可以適應唔到就疊埋心水返香港啦
我唔會用高等
只係佢哋有語言優勢
只要你語言基本溝通冇問題
我認為大家機會均等
其他州唔知
Perth 係有華人專租比學生
有錢嘅老竇老母,直接買屋比佢哋
呢啲我見唔少
冇咁有錢嘅,一次過俾一年租都好閒事
不過呢排租務市場癲咗
你Offer高價,再一次過俾一年都未必一定租到
點識點FWB到?
唔係講笑
我讀書嘅時候我識親嘅大陸朋友個個都好好
知書識禮有教養有禮貌
係差在英文差平時上堂唔敢出聲
如果頭POST你都未睇清楚, 你都可以疊埋心水收皮啦
呢個真係唔知, 多謝指教

因為香港一向都極崇洋
同新宿舍呢度個港人經理姐姐吹過水
佢都話鄰國人好過中東/印度佬十倍
相信唔提某啲話題, 係OK嘅
慢慢感受吓澳洲嘅文化
再睇吓其他人講嘅嘢啱唔啱
好似成日都有人話歧視
你問我,我話無
我鬧返鬼佬就多
12年前有嘅, 真係俾人清倉清倉咁叫
今次嚟到4個幾就嚟5個月, 真係無
十幾年前澳洲落後到不得了,基建差IT差啲人閪,真係同荒島完全冇分別

今時今日真係唔同晒,上年先去溫哥華探friend跟住返嚟Syd 完全唔覺得澳洲落後過加拿大,近年歧視問題都好咗好多,只不過左膠/支那都越來越多
靚係靚 舒服係舒服
但ching想玩d咩先 呢到都幾悶下
近近地搵日試下先 仲有冇咩好介紹
如果你中意自然風景+有車應該好正?
當然調返轉嘅話就好悶?
QLD年年都打風水浸山火
個氣候又濕又熱
有easy mode點解要特登去揀hard mode
我唔係 讀普通cert 唔該哂
D租好似愈黎愈貴 但我仲未去
移民政策成日變成日改呢樣嘢都已經俾人講咗年幾
講多幾年就PR都攞埋啦師兄
搵工排外唔認同
而家各行各業都喺海外請緊人
除非你講緊D低技能又唔係體力勞動嘅工
左膠其實都算, 支那人SO FAR暫時都仲可以

MEL依家真係仲好過12年前, 暫時都無覺得揀錯
我搵超市同連鎖鋪嘅工
秒速被REJECT
可以試吓親身去間舖嗰度問
或者繼續apply,搵到一份就OK
通常搵到第一份之後,第二份就易搵好多,因為澳洲請人好講本地經驗
其實第一份都唔容易搵,咁當然好多缺人嘅藍領工就容易好多啦, 好多人都係辛苦搵到第一份之後跟住就輕鬆好多,無論係藍領白領都係咁

請人通常係睇你有冇喺澳洲嘅工作經驗同埋識唔識人,反而學歷唔係最重要,咁當然有澳洲學歷同埋考足cert 係着數啲

總之喺澳洲嘅Working Experience,個人嘅溝通能力同埋Networking喺澳洲比學歷更加重要
果陣whs, 有次去完旅行同frd返mel前搵定間sharehouse, 一入到間屋發現原本成班都係大馬人,去個廁所,屌你老味成個廁所好似識生毛咁原本班住客剃/甩果d 毛係鋪撚滿晒廁所+地下+浴缸邊+洗手盤,加上成間屋同房都好大陣椰子油味。果晚我印象中無訓到就走咗去搵第二間,同個房東講衛生搞唔掂,我地直接走喇,快到佢原本晏d 上黎收租都唔駛收,當去咗個廁所
其實政策好少大改
成日改既係state skills list
點樣俾人嚇,講嚟聽吓?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞