為左移民 孤身一人嚟到墨爾本 想搵類似情況嘅人吹下水

470 回覆
11 Like 48 Dislike
首先多謝巴打 tgt_tgt 唔介意係佢個POST度傾Melbourne情況
https://lihkg.com/thread/3295348/page/1

嚟到Melbourne, 個環境係幾好嘅, 啲鬼佬都相對幾NICE, 至少針對式歧視我好似未遇過
CITY呢度其實都好多強國人, 不過可能出到嚟, 佢地又唔係特別嘈, 都無特別話唔妥佢地
最乞人憎反而係啲中東佬, 英文堂又好, 宿舍呢度又好, 都係死仆街嚟。

開個POST想同差唔多情況嘅朋友傾下計, 有機會的話係CITY或者周邊地區約下活動

其實都見到有幾個澳洲POST, 但主要都係傾移民/TAFE或者已上岸嘅家庭/買樓
所以想睇下有冇巴打想傾呢啲意外嘅野

另外如果想知嚟澳洲可以點行, 建議問由我巴
https://lihkg.com/thread/3269646/page/1
可唔可以分享下中東佬點仆街
極端地自我中心, 所有野佢地都啱, 其他人錯, 簡單啲講就係技安咁
英文班就FREE RIDE
宿舍個班晚晚12點係樓下開P到5,6點,
個陣廿幾三十度, 間房又無冷氣唔可以閂窗瞓, 搵宿舍管理員又話管唔到
我直接落去同佢講宿舍有RULE 10點後要靜, 佢地話無可能
仲話佢幾大聲幾點係樓下開P都係佢自由

唔知係咪宿舍啲媒啦, 我間房簽約時354/WEEK, 依家聽人講起碼380
我仲要賠左2星期租+10%稅走

不過為左自己身心健康, 都要搬
住過MEL十幾年 頂唔順LOCKDOWN走左
跟住去左邊?
讀完書我都諗緊離開MEL
想問下巴打背景係點
我自己都3x歲 好想過黎但係一直唔敢踏出一步
嚟左差唔多半年 岩岩開學
巴打讀邊間讀咩科?

其實依家都心慌怕讀得辛苦
我年紀大了
走啦 MEL係工黨帶領之下無運行
幼教,我3x上左幾堂都覺得有d跟唔上 老老實實算讀書係手段,如果本身唔係專業做藍領develop 個career path 好過
我個陣就係廳度界個位出嚟嘅
一PAIR中國人同一個香港後生仔
個個都唔X洗碗, 爐頭又勁污糟, 個廁所又係
個PAIR中國人日日都浴室PLAY玩成個幾鐘

以前我都仲可以同朋友兩個人一間房咁去旅行
個次之後我剩係接受到一人一房
最近D rent因為班中國留學生升到痴晒線,好彩識左個鬼妹用正常價同佢share間apartment
其實為左慳一年時間, 我都有諗過走, 但睇下自己搞網上生意搞唔搞得成啦
啲人話其實求合格, 應該OK嘅
大家都係為PR先嚟讀啫, 所以嚟緊2年應該會係最辛苦
巴打加油
嚟到呢邊d人生活習慣係咁,遇唔遇到好Flatmate 真係睇彩數
APARTMENT兩人SHARE, 應該每人300/WEEK樓下搞得掂?
BTW 鬼妹

我下星期一搬去VIC MARKET隔離, 新樓嚟, 扣完折扣42X/WEEK
依家係怕甲酫中毒
個時其實HOUSE MATE應該都係學生, 如果真係鄰國農民工個種, 我都應該唔會住

今次出嚟預多左預算租屋, 但嚟緊仲要面對最大問題: 打工
係香港都太耐無同人打工, 呢個對一般人唔係咩難事, 對我真係打大佬咁...
聽講基本上交齊功課attendance 靚仔都唔會畢唔到業,雖然而家叫做賤價買pr,係擔心個政府到時又改政策,澳洲政府,你懂的。一齊加油啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞