為左移民 孤身一人嚟到墨爾本 想搵類似情況嘅人吹下水

470 回覆
11 Like 48 Dislike
LMYSA
我果間廚房好多甲由

微波爐入面都有
澳洲係邊款曱甴
住city 應該可以慳返車費
咁學費要唔要50k AUD 一年
我都係讀完書打算離開,但係都仲諗緊去唔去加拿大
好恐怖...
慳車費真嘅, 下星期搬個度, 5分鐘返到大學
學費2年應該6萬AUD少啲
我都係盡量揀最平而又有興趣嘅科嚟讀
我廢中, 應該都會留係呢度

如果巴打你後生又專業技能, 去加拿大再搏去美國, 值得嘅
Student visa 果2年d洗費係預左俾佢襟住搶
就咁睇2年加埋都差唔多要洗100萬
仲要計埋無左香港份工收入
Pte
Parttime 兩個星期可以做40個鐘
大概可以幫補到幾多錢?
包所有野??
同意, 但我因為一直都有心想去澳洲
其實依家已經比之前簡單左好多,
唔洗計分呢一點, 對我就4字頭嘅嚟計真係有可能同無可能嘅分別

亦同意澳洲成日彈出彈入吹佢唔脹, 所以先盡一切努力過嚟先
好彩個STUDENT VISA極速一星期批, 批左就唔諗第二條路了
無計, 雖然同台灣比唔係太好
但成本其實低過去台灣, 論口齒, 澳洲都有前科, 但無台灣咁PK
同埋今次有寫入法例, 我個人希望我地頭幾批可以OK
其實落閘我覺得就一定有排
出得呢個policy 香港人行讀書path最快都5年pr
香港人仲要呢幾年先開始黎 你當由21年出呢條pathway開始計 至少都5-7年 先有一大批香港人settle 咁快落左閘仲邊有意思

同埋呢個pathway門檻三個國家最高 黎既人一定冇加拿大澳洲咁多 其實對澳洲人口影響唔太大 我諗大部份澳洲人連有呢條pathway 都唔知亦唔care

加上黎得澳洲既香港人普遍帶咁上下資產 同埋冇咁麻煩 你諗下多數人都行讀書pathway 有d有家庭黎既 淨係學費加一家幾年生活費閒閒地都球幾兩球 對澳洲根本百利無一害 我真係睇唔出點解要咁快落閘

當然我覺得過左十零年後開始冇人行呢條pathway既時候先取消就正常既

其實好多人講澳洲成日轉政策 除左以前自由黨上台果班友打本土牌無啦啦overhaul 左成個移民政策 想減移民 都好少大規模既政策改變 變既多數只係skills list 而skills list keep住轉係正常做法黎
澳洲研究左好幾晚 所謂救生艇根本完全美化左

就咁睇2年student visa讀書又好多limited
經顧主行482又好多野過
又覺得佢好快close gate 太多不確定性
其實落閘我覺得就一定有排
出得呢個policy 香港人行讀書path最快都5年pr
香港人仲要呢幾年先開始黎 你當由21年出呢條pathway開始計 至少都5-7年 先有一大批香港人settle 咁快落左閘仲邊有意思

同埋呢個pathway門檻三個國家最高 黎既人一定冇加拿大英國咁多 其實對澳洲人口影響唔太大 我諗大部份澳洲人連有呢條pathway 都唔知亦唔care

加上黎得澳洲既香港人普遍帶咁上下資產 同埋冇咁麻煩 你諗下多數人都行讀書pathway 有d有家庭黎既 淨係學費加一家幾年生活費閒閒地都球幾兩球 對澳洲根本百利無一害 我真係睇唔出點解要咁快落閘

當然我覺得過左十零年後開始冇人行呢條pathway既時候先取消就正常既

其實好多人講澳洲成日轉政策 除左以前自由黨上台果班友打本土牌無啦啦overhaul 左成個移民政策 想減移民 都好少大規模既政策改變 變既多數只係skills list 而skills list keep住轉係正常做法黎
perth千祈唔好去

你一定會悶到抑鬱
如果你搵到CASUAL最低工資嘅就29蚊左右一個鐘
但好多易搵嘅工都無呢個數, 拉勻你當23蚊一個鐘
23*20=460/WEEK
係CITY交完租, 其實真係幫補唔到幾多
我泰國同學依家應該做足6日, 收入應該幾好, 但7月1日起就無得咁做

當然如果唔介意打黑工, 可以超過40個鐘
但講真唔建議, 個情況變成我地求僱主, 肯定唔好過
如果係後生廿零歲巴打, 不如去做下義工, 整靚份CV
多謝巴打咁講

不過抗壓能力太低呢點真係無得推
我到依家都只係比當年高啲啲咋, 要租STUDIO獨廁就係因為咁

而且我仲未打大佬: 搵工同返工
錢其實如果無DEGREE,
讀TAFE唔會話好多, 但生活費就真係貴嘅, 自己煮到就慳好多
近排CITY食開個間多餸頹飯一加加1.5AUD, 另一間碟頭飯加2蚊...

高技術我估你講緊482, 我就係唔想俾人渣住喉嚨, 所以借錢都嚟讀書
限制其實同後生過嚟讀嘅巴打一樣
不過如果過30, 最難的確係一開始個STUDENT VISA, 但過左之後
當你讀完個2年, 就基本上同BNO VISA差唔多了(讀MASTER或以上唔洗煩之後做咩, 不過讀TAFE好似本身要, 最近好似放寬左? 唔太SURE)

如果本身鐘意澳洲嘅, 真係不如行出第一步先, 申請個STUDENT VISA, 批左再決定出唔出發都得, 呢個VISA唔貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞