為左移民 孤身一人嚟到墨爾本 想搵類似情況嘅人吹下水

470 回覆
11 Like 48 Dislike
Carlton真係好方便
又無CBD咁嘈
一直有用開了

FREE RIDE個PART, 如果泰國同學係度, 都肯定會同佢一組
同佢PART過至少都接受到大家個套做法

中東同印度樣個啲, HI BYE OK,
同組不了
睇醫生貴唔貴的?
講起錢有件事醒起

英文班吹水時, 個英國嚟嘅阿SIR, 應該四十中左右, 問我地覺得一星期應該返幾多日工先啱, 大部份人都答五日, 我就答四日
佢反問返我地點解要返咁多日工, 唔留多啲時間俾自己同屋企
我地答佢因為錢, 佢再反問, 如果做3-4日份糧夠洗
係咪真係有必要返多?

呢件事真係睇到大家價值觀唔同, 但我地香港人都要反思下, 概然出到嚟, 係咪應該注重返多啲WORK LIFE BALANCE
係, 我呢個UNILODGE都因為班中東佬同近消防局先嘈

最緊要係好多好正嘅西餐廳
有間PIZZA仲要係用窯爐唔係電熱爐
不過我一條友好難叫, 想試都未試
好撚貴, 買左學生保險都好貴...
睇醫生CLAIM完大約7X AUD(我係CITY睇可能貴啲)
但啲驗血驗尿真係好貴又CLAIM唔足

我用MEDIBANK, 佢話急症同埋第一程嘅急救車係全包
其他就要跟項目睇
我地都係得兩丁友所以好少食
多數叫外賣留返第二日再食
外賣通常要俾幾錢運費?
我聽聞都要5, 6蚊唔捨得, 寧願行落去食
我呢邊近DON TOJO, 窮人恩物
差唔多五六蚊
不過都少叫,真係太貴
有時想去食Universal不過啲嘢太大碟
啱呀
但local都會番兩份工
或者一份正職 一份副業
Adelaide幾好㗎,可以去Adelaide
條友靠老婆移民, 係大學攞到長約後都係HEA教
佢自己都認

不過都希望之後自己做到WORK LIFE BALANCE啦
聽人講天氣舒服
不過希望到時可以係個邊搵到工啦
維省政府自己簽 係聯邦政府收佢皮武肺防疫做得最差都好似係維省
HOME SICK 出現就第2日去飲茶(有識到朋友就約一齊去),
跟手買餸煮自己想食既野
有次晏畫唔知做咩, 好想食薑蔥牛柏菜
放學炸炸林走去glen waverley買 牛柏菜
諗起都好癲
如果有人出開city, 照幾張相黎睇下得嗎?
好耐無返去
其他地方都得架, 謝謝

depends on 你點玩,有無男女朋友/屋企人一齊去,
住咩質素既屋, 多唔多煮飯
我上年生活費大約13k~14k aud左右
我見識過呢度啲人點樣SHARE之後
依家真係連廚房雪櫃都唔想同人SHARE
我無你咁好手藝, 如果要食都要去酒樓俾錢人賺
同我嚟左咁耐都未捨得自己去飲茶
係一嚟到個中學同學帶我去Springvale飲過一次

最近頹影嘅, 相有啲大, 慎入

話時話巴打依家住邊?
巴打好慳
我住CITY附近UNILODGE, 無自煮, 最平都要2K5 AUD一個月
剩係租已經354/WEEK, 即係食同日用已經要1K/月
嚟緊搬屋租會更貴, 42X/WEEK, 希望食個度會平返啲
因為終於有自己廚房
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞