為左移民 孤身一人嚟到墨爾本 想搵類似情況嘅人吹下水

470 回覆
11 Like 48 Dislike
其實真係難搞, 係大城市易搵工啲, 但TOTAL就要4年

所以如果自己搞唔到生意, 可能都焗住要留係MEL等夠時間
CBD 250+ 租間房真係基本,我而家住Carlton 200p/w全包但係冇L都冇,個Flatmate 係個英國loser 又污糟。搬去同鬼妹住就260全包係Footscray
我地算第一批過嚟應該都相對安全
始終都寫左入法例

我都有勸啲仲1516嘅朋友快啲決定, 再拖無咩好處
這麼近那麼遠
我依家就係CARLTON啊, 呢邊啲鬼佬餐廳好得
個鬼妹係朋友定?
260全包非常好啦, Footscray都好多正餐廳, COLES KMART都齊
我地唔係第一批啦之前讀開果d或上年/今年畢業先係
Mel好正,可惜我冇資格去,樓主加油💪🏼
咁預過嚟讀兩年嚟計, 9月個班算第一批
我地都算第二啫
唔好咁嚇自己啦
多謝巴打

但唔會無資格, 只要係HK護照就可以行HK STREAM, 真係想嚟其實OK啊
朋友嘅朋友,上左去inspect 睇落都企理嘅。仲有真心過左嚟唔好上太多連登,呢到d人負面到移民/唔移民都要屌一餐。但過左嚟之後個人心境係開朗左,始終接觸少左負面新聞,環境,淨係空氣環境已經差好遠。咁呢邊唔好嘅嘢就緊有架啦(junkie,悶)
LIHKG我都係睇返玩具版
其他都當笑話咋

都係個句, 人人都唔同背景
移同唔移都係個人決定, 屌嚟做咩

MEL我自己最唔鐘意嘅係, 咩地方都好, 地下一定有酒樽碎, 已經唔係白卡FLINDER ST啦, 大學門口, 博物館門口都有, CLS
咁快3個負評

最近食開幾間都加價, 仲要一加就加2蚊...
好彩下星期新宿舍自己煮方便好多
呢到充斥一大班反社會人格嘅痴線佬,乜嘢都批鬥一番,紋身呀,移民,mirror,做gym …. Etc 冇地方係完美嘅,係一個地方過到自己想要嘅生活咪夠咯 話時話,cbd d港式茶記質素唔差
批鬥個啲由佢, 我無興趣同人嘈了

出到嚟至少無左係香港個種低氣壓感覺, WEEKEND落CBD行或者去海灘又極養眼

CITY港式茶記你食開邊間?
森記最平, 13蚊連野飲, KMART個度個間貴啲但好食少少
玫瑰園本身好食加飽, 但上次食完啲飯少到PK, 又加左價, 就暫時無再去
852等搬完試, 樓下咁濟
China Town個邊好似仲有一間新開, 遲啲去試埋
初到澳洲仲未識分,
多謝指教, 會研究下
我嚟到做construction 係辛苦d但習慣就冇咩野。一開始搵返華人老闆會易上手,再唔係搵recruitment agent幫手都得,但始終要返學,工種真係唔多
K mart 間九龍茶餐廳下午茶都抵食,首推咖哩牛楠撈丁加埋凍飲都係13蚊。852我都未試過,如果你鍾意泰式 可以去bourke st paramount centre 嘅food court食,平+ 味道唔錯
可以去邊?
Sydney?
我仲 struggle 緊 Sydney 定 Melbourne
做construction係咪要讀張安全白卡?
我都仲掙扎緊讀唔讀, 但又就嚟開學...
下星期諗住去852茶餐廳問下, 見佢地請緊樓面
個度泰國同學帶過我去, 啲泰國野真係好正, 平均15蚊可以落樓, 又好食
我個中學同學係SYN十年, 頂唔順過左嚟MEL
SYN聽我英文班啲老師講(TAS人), 節奏仲快, 啲人亦無MEL咁NICE
我自己係未做RESEARCH嘅情況下, 諗緊Adelaide
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞