為左移民 孤身一人嚟到墨爾本 想搵類似情況嘅人吹下水

470 回覆
11 Like 48 Dislike
好撚肉痛,痛到真係冇左忽肉咁其實我可以去英國,但我男朋友屋企人係澳洲,我地先揀澳洲,不過長遠黎睇澳洲發展點都好過英國同加拿大,唉,
個人愚見, 長遠睇唔透, 因為唔知打仗同天災點
但短期五年英國各種通脹能源問題真係難頂
看似Starting Cost細, 但住落成本應該係英加澳之中最貴
我自己揀澳嘅原因主要係天氣, 同埋有朋友係度

絲打妳都加油, 唔洗LONG D有人一齊好好多

我依家一支公
自己一個真係好難捱,我明白呢種感受,題外話如果寂寞既時候有另一個異性對你關心真係好易仆街巴打你要時刻提醒自己唔好俾寂寞既錯覺蒙蔽左
我暫時都OK嘅, 柒頭my face my body邊有女會送上門
我男朋友成日都係咁講但我唔覺得
我自己當年係澳洲WH,我都差d把持不定,我覺得其中一個原因都係因為寂寞,一寂寞就想搵人陪
我當年一落地Perth 就搵工
只係帶着$1500
有用完就返香港嘅心態
點知一去就十幾20年
係咪 ECU?
如果兩年$40,000中,算好平
我嗰時都3萬一年
之前 WH儲到少少錢
加上一路讀書,一路做嘢,勉強過得去
唔係ECU,係Kaplan Business School,如果要六萬兩年貴到接受唔到因為想拎PR就買樓
我唔靚仔, 英文又未到好好, 溝唔到女啦
韭菜人礦我不如打J

寂寞係難頂, 所以年中會返腥港一轉
我有你一半行動力就好
巴打讀書辛唔辛苦?我都要有心理準備
暫時都OK, 主要班老師好開明
講明俾用CHATGPT幫手做功課
多唔多assignment?
每星期一份左右, 及格應該求其用2個鐘做就夠
正,其餘時間可以去瘋狂翻工搵錢,岩哂我
準備緊搞網店, 打工我性格有缺憾
無計
想請教
係邊科 可以 排190PR 咁好?
Business analysts, 但前提都係要搵到工先
明白
其實唔係想象中咁容易 拎到190

除非讀醫護 之類

好多人 覺得 求奇 marketing / HR 就可以 申請到 190
當然啦190係好難,不過叫多條路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞