為左移民 孤身一人嚟到墨爾本 想搵類似情況嘅人吹下水

470 回覆
11 Like 48 Dislike
等陣打埋POKEMON GO試下LIST下我一個月正常洗幾錢先
印像應該係2K5
之前10月11月又睇醫生又化驗又CT錢條數勁金

另外都同意巴打所講, 呢邊搵到工肯做的話, 有千鬆啲/WEEK係絕對合理嘅
係我呢啲仲用緊香港帶過嚟個筆, 一計住計住先貴
我以前住個時, 真係無咩睇housemate係咩人
個地方岩, 價錢岩就得, 有D都係正常人, 有D係自私仆街
(住另一間share house,大陸仆街自己洗撚左隻襪, 開heater去熱乾佢, 仆街個heater係座地, 明火個隻, 真係即時屌9佢, 間屋係share bill)

睇左陣cmts, d housemates 好似無咩手尾
比我就扔咁一隻, 下次再扔一隻, 再扔多隻, 扔去隔離街既bin內

廚房, 個時landlord係搵人, 兩星期黎 house cleaning一次
(其實我以經有幫手拖地, 次次拖個洗地水係全黑, 都唔係灰,
最大問題係無人拖個bin 出去,
又唔可以放係條街度, 個bin 成日都滿晒出黎, 10人屋
最後唔知landlord伸請定點, 有多一個bin 出現 )
煮飯好易, 但有個乾淨廚房難,
自己煮平D,, 想食咩都有, 搵個識煮既女友啦
city有間食餃好好食, 不過唔知佢執左未, 我都唔記得佢係邊條街, china town內,

飲一次, 食2,3個dim sum, 等個人開心
快D識多D朋友啦, 無朋友係度會好慘架,
springvale好遠, 去過幾次, box hill多

moomba is comming, 做好準備約朋友仔去啦, 如果無野做
住香港, 好想移民去澳洲, 好掛住melbounre 既生活
澳洲曱甴- 我記得好似醜樣過香港
香港個D大強都叫做有套,Tessuto,
澳洲曱甴乜都無, 唔好google
咁就屌啦, 我住咁多間, 住咁耐, 都係見過一次澳洲曱甴
有冇漂白水, 清清間屋啦, (但唔好放漂白水落去微波爐度叮, 會中毒)
巴打本身有無咩積蓄?其實下一步要認真考慮住屋問題。我一家人因為visa原故去左Adelaide,真心唔錯。同埋認同真係有心走就唔好拖,越早過黎越著數。
我舊年11月到MEL 做嘢,出面食嘢貴,稅重,頂唔順,打算擺到專業牌返香港
你又係digital media
而家讀緊定係已經有degree?
讀呢科好難搵工
好彩嘅可以去電視台做producer
不過我嗰陣大部份同學都要再讀第二個degree
同香港比緊係稅重啦
食嘢呢排係貴咗
睇你做邊行啦
有d行業人工高過香港
扣埋稅淨返嗰d都好夠洗
淨係喺餐廳幅牆見過一次曱甴嚇到單都唔落就走
嗰陣好多人走咗去QLD
跟住QLD就水浸
D人又走返返嚟
講真我個時都無你情況咁恐佈
但我已經係痴左線, 一定要自己住先得
餃係有齊湯餃, 生煎包, 小籠包?
我有興趣, 但一條友又係好難叫

點心太貴了, 平極都6,7蚊一樣, 我要食飽真係唔知幾錢落樓
BOXHILL方便, 但同SPRINGVALE比, 我鐘意後者多啲
情況許可的話就嚟啦
wh係好耐之前既事

係果間咁污糟

果時跟tour去Uluru ,個中途休息站超多大甲由
都焗住要去
太好了有業內巴打入嚟
我其實都覺得可能搵工難, 但平嘅MASTER, 我得呢科有興趣...
我DEGREE係Enginee, 唔關呢科事, 唯一叫有關係做左十幾年網店
應該唔會有錢再讀多科, 希望係可以搞得成網店做返本行
我好好彩, 嚟左4個幾月暫時仲未見過大小強
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞