為左移民 孤身一人嚟到墨爾本 想搵類似情況嘅人吹下水

470 回覆
11 Like 48 Dislike
MEL今日熱到HIHI
然後我間房仲要壞冷氣壞燈, 好彩已經開始轉涼
問左經理話要星期一先有人嚟搞
https://goo.gl/maps/6wURXDtYaYtqnqjU8
我記得每次去都有煎餃咋, 太耐, 唔記得叫過咩食
但如果出city, 想食餃多數都係呢間, 如果我無記錯, 又無搵錯google map的話

而家D野貴, 所以, 我自己係平日6,7成飽,
星期六日先食多DD,
但可能係煮麵落多D菜, 加多塊午餐肉
唔使每餐都飽

一係你每日如果慳左錢,
可能平時食15蚊, 今日食13蚊咁
咁就入落豬仔(或是搵個碗裝起, 夠3-40蚊就去飲餐茶)

一直都覺得SPRINGVALE真係好遠, 無人車, 我係唔會去, 轉火車都轉到頭暈, 不過你鐘意去就得啦, 每個人喜好唔同
多謝巴打指教!
依家有自己廚房, 仲調校緊個飲食
不過呢度啲菜真係貴
巴打好勇敢,好佩服
我有勇無謀, 但有啲啲運氣咋
呢個POST度好多巴打都PLAN得好好
我就小病左一次同埋燒緊借返嚟嘅錢, 暫時都還好

巴打如果有心走, 都要盡快決定了
墨爾本有冇雞煲食?
食街工坊
下年一月去Perth讀書,糾結緊筆學費,要成廿幾萬,雖則唔係唔夠錢,但真心肉痛
其實好正常,係香港生活工作俾人折磨壓迫,生活壓力大到想Hea 成世好正常係香港俾人揉捏到唔好講大志咁遠,根本連做人都覺得冇意思

我幾年前都係WH失敗,最主要係頂唔順同另一半long D,當時拍拖冇耐太掛住男朋友
呢樣真果時去WH, 一間屋住十幾個人,真係好似集中營,係去到後期翻黎香港前先住翻單人房,果時先終於覺得自己係似翻個人有翻生活
我到依家都未的起心肝去搵工
燒緊錢呢點唔好受

但生活上, 接受呢度文化等等
開始慣了, 依家唯有等年中返香港一轉, 返嚟再見步行步

另外開始搞網店, 做下香港人最憎嘅轉賣淘寶野
我只想HEA住過埋下半生

你學費廿幾萬算係咁, 同埋其實比起之前洗左錢都未必有身份
依家入場費嚟計算平左, 唯有咁諗
我不停同自己講同廿幾萬有個PR好抵架喇
巴打你學費幾多錢講真我真係覺得好肉痛,我係香港要儲兩年先有廿幾萬架大佬
當年我WH,一落機放低行李就去搵工現實唔容許耍廢
我學費5萬中2年
借盡錢過嚟
好貴你讀咩科?我讀business analytics
Master of digital media
食屎科嚟, 當買PR
我果科都唔係乜好野,半IT, 我以前讀business, 但因為我去Perth,西澳政府有一條graduated stream係俾某幾科既畢業生,讀完就可以排定190PR, 所以先揀呢科,但我讀果間學校已經係西澳最平既master都耍四萬中澳紙
4萬中算係咁啦
我本身5萬尾, 唔知點解有奬學金打左個九折俾我

不過MELB住好撚貴, 第二年睇下要搬出去

你揀個科有得玩HK STREAM以外嘅都值得搏一搏,
兩手準備無得輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞