為左移民 孤身一人嚟到墨爾本 想搵類似情況嘅人吹下水

470 回覆
11 Like 48 Dislike
Adelaide 好似好偏
睇你果行多唔多工作機會啦
我個科: Digital Marketing , 都見都有人自己開公司接單

但我個人都係想做返網上買賣, 唔求搵大錢
養得起一家人夠小朋友(如有)讀書就夠

最終夢想係開間CAFE, 不過呢個真係當發夢算
選之前個個都用lock down 攻擊佢
但最後都係選到

Labour 淨係靠基建搞經濟都夠殺
半日上堂搞掂,再唔係可以買架e bike送外賣,勤力嘅話都搵到餐晏仔
睇你開咩位置,應該唔難
遲早收皮 早走早著

剩係樓價都跌左10-15%
Adelaide有咩行業就業機會大D?
淨係知WA 做mining
如果淨係考慮regional都唔知揀邊個州落腳好
原來咁大鑊...
咁搵堂上左先
外賣都有諗過, 但睇強國啲人話呢排做外賣收入都麻麻

另外CAFE如果開, 都係去啲偏啲地方,
不過真係無咁快, 讀書同生存>PR>住>先再諗
加息全世界都跌ga la
同埋而家跌都係講緊一兩年前亂出價果堆suburb
唔同suburb 有d只係跌1-2%
巴打都係Adelaide?

如果搵到工或者做自己, 我都想離開MEL見識下
MEL雖然叫做好過香港, 但同12年前比, 節奏已經快左好多
我呢啲無咩大志嘅人真係想HEA住過世
我以為樓價跌主要因為高息
原來大家都睇淡前境
巴打有冇介紹,
其實我做咩都無所謂, 養到家供到細路讀書就好
留名參考下
總之有心去澳洲嘅,都加油!!

只要仲後生,一寶可以生存到。

有緣在Melbourne 見!
同支那簽咗一帶一路
Melb讀書撚揮手
巴打想問下sydney 英文要求點?
香港果套英文過到去好似好on 9
我一家人嚟左一年,住 north melbourne.
加油!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞