[KPOP] K-POP 2023討論區 (7)

1001 回覆
2 Like 14 Dislike
掃掃掃!
牙米有咩人唔憎?
T寶
K-pop歌詞理解

咁「屏住呼吸,Love Dive」呢?
點理解好?

記念世越號
總之英妹美暴就得
粗暴地 破 Mona Lisa smile
L下一個是O然後是我 yeah
咩歌
Gu-Gu-Gu-Gu
Put you stamp on it
Perfect Sacrifice
MV仲要着校服
睇咗tg話iu抄歌條片
好多都係個beat底一樣
或者個伴奏一樣

beat底:hiphop好多歌手都係同一堆beat上再痞自己嘢創作。如果iu啲歌因為beat底一樣畀人話抄歌,我相信好大部份音樂人都係抄歌。

伴奏:modern times(do mi so mi)呢個好多classic jazz都有
用同一個伴奏pattern唔代表就係抄...classical period個個都用scale咁係咪又係個個都抄歌

可能我見識少,但係最少modern times真係唔覺得係抄
有講錯嘢嘅話,請大家指教🙏🏻🙏🏻
睇咗tg話iu抄歌條片
好多都係個beat底一樣
或者個伴奏一樣

beat底:hiphop好多歌手都係同一堆beat上再自己嘢創作。如果iu啲歌因為beat底一樣畀人話抄歌,我相信好大部份音樂人都係抄歌。

伴奏:modern times(do mi so mi)呢個好多classic jazz都有
用同一個伴奏pattern唔代表就係抄...classical period個個都用scale咁係咪又係個個都抄歌

可能我見識少,但係最少modern times真係唔覺得係抄
有講錯嘢嘅話,請大家指教🙏🏻🙏🏻
啲音直頭一樣都唔係抄?你冇野嗎
iu粉扮中立
modern times(do mi so mi)呢個好多classic jazz都有

唔好意思,請問你明唔明我呢個論點
或者需唔需要我搵返啲大模大樣音嘅樂譜畀你睇🙏🏻🙏🏻

如果你明白,請反駁並提出論點講下,點解你覺得音(pitch)一模一樣就一定係抄歌?

另外,我唔係iu粉
唔好屈我
我有聽過iu嘅歌
但如果聽過就代表係粉絲,咁我承認我係佢粉絲
啲音直頭一樣都唔係抄?你冇野嗎
iu粉扮中立
modern times(do mi so mi)呢個好多classic jazz都有

唔好意思,請問你明唔明我呢個論點
或者需唔需要我搵返啲一模一樣音嘅樂譜畀你睇🙏🏻🙏🏻

如果你明白,請反駁並提出論點講下,點解你覺得音(pitch)一模一樣就一定係抄歌?

另外,我唔係iu粉
唔好屈我
我有聽過iu嘅歌
但如果聽過就代表係粉絲,咁我承認我係佢粉絲
https://youtu.be/dmEvV4Lq-RU
聽最後play both ,重疊架喎,而且原作已經話佢抄襲
對住你啲盲粉扮中立我係唔明,我淨係得常識
總之我淨係聽得出音係一樣,係抄歌,sorry
呢首我同意係抄
我頭先無聽到呢首

不過moderntimes係抄我覺得都幾牽強
唔使sorry 都明嘅 唔阻你
形容緊fromis9喺簽售會嘅心情
不如講吓邊首有抄,咁我哋知道邊首冇抄
宮脅咲良“我從未覺得自己成功,所以才一直進行挑戰”

3日,宮脅咲良出演了BamBam的YouTube節目《Bam家》。在提到祝酒詞時,宮脅咲良說“我不知道什麼祝酒詞,但以我的風格是‘覺.死.睡’,覺等死了再睡吧。”BamBam聽到後驚慌失措地笑著說:“到底HYBE是怎樣讓人工作的?”宮脅咲良搖著手補充:“不是HYBE,是我想要那麼努力的生活。”BamBam說:“我也有一句類似的話,‘只有我睡得少,我的家人才能睡得舒服’。”

接著BamBam說:“你在日本出道過,特別的成功。然後你又來到韓國作為IZ*ONE出道了,也很成功。現在的LE SSERAFIM也特別成功。你上輩子是贏過什麼戰爭嗎?”宮脅咲良說:“雖然從結果上來看是那樣的,但我從未覺得自己成功,所以才一直進行挑戰。”BamBam說:“不管怎樣,現在不是會繼續以LE SSERAFIM活動嘛,不會還有第4個組合吧?”宮脅咲良說:“LE SSERAFIM是我人生中的最後一個組合。”

張元英有冇講過佢出道前起IZ*ONE既經歷?
係咪星船唔俾講?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞