<<30歲的最後一個月, 我成為了一個職業賭徒。>> (2) 結局篇

452 回覆
185 Like 4 Dislike
支持
支持
作者花咁多心思鋪排
值得有更多正評
後來我總算在酒吧找到了一個表演的工作。不過薪金卻是可笑的低, 才三百元一晚。

明明這種技能是需要十分長的時間才鍛鍊得到,藝術價值每一個人也獨一無二。而且音樂技術不是可以隨便用錢就可以買回來,也明明每一個人也需要音樂,偏偏不知道為什麼在現世裡音樂卻不值得一分一毫。 拉麵價值100蚊一碗,紅酒值300蚊一支,歌曲呢? 8蚊一首而且最好是免費。

這一晚我在酒吧表演完了,在巴士站等通宵巴士回家,我遇到中學同學杰仔。

杰仔個子矮小,為人單純也懶惰,在中三的時候因為成績跟不上所以退學了,接著好像是社工的安排下去了讀一些職業培訓的課程。

"喂 !! 杰仔 !!! 你幾好嘛 !! “

“喂 !! Darren !! 我好好啊 !! 你咁夜嘅 ??? “

“冇呀,我喺酒吧做野....彈結他呀,啱啱放工咋嘛... 你呢?" 明知他中三畢業,我不想炫耀我讀過大學,做設計師或什麼的。

" 我啱啱同朋友揼完骨之嘛......... 見近近哋咪搭巴士返去算 !"

" 嘩 !!! 揼骨咁爽 ? 撈咩撈到咁掂 ??? “

“ 文員助理之嘛.......... 負責政府泳池book 場, 我就幫book 場既姐姐手..........”

“哦.........”

“不過我買咗樓! "

"下?"

"沙士果陣我阿媽見到過樓價咁低,先至幾十萬一間,咪叫我去供囉.......... 我又冇咩所謂,供咪供囉.......... 前兩日睇間屋啱啱多咗一個零。 原來已經有幾百萬身家啦,層樓我攞咗去放租,基本上唔使再供每個月又有啲錢收咁囉..........."

"哇 !! 犀利犀利........"

"我諗住捱多十年,賣咗層樓佢幾百萬應該夠食過世啦,第日阿媽百年歸我咪住返間祖屋囉。

其實返緊分工都算幾穩定,你知啦政府嘅嘢都唔會點變㗎啦。 升職就一定冇我份,我亦都唔想升。啲姐姐完全唔識電腦,影印機都唔識用,佢哋冇咗我又唔得,我冇咗佢哋又唔得。咁樣繼續落去咪好囉,唔好搞咁多嘢啦。"

"啊,係呀係呀 !! 犀利犀利.... "

" 其實我哋部門都有機會請人㗎,你咪黎試下囉 !!! 返酒吧返到咁夜,生活咁漂泊,咁樣邊度得㗎........."

"興趣嚟啫興趣嚟啫........."

"我落車啦 !! 得閒搵埋你一齊揼骨啦 !! bye !!!”

整個事情最可怕的事,他的笑容和建議都是真心的。他不是在炫耀還是要侮辱我。

怎麼也不會想得到,什麼書也不要讀,中三出來工作是一個搭上沙士供樓致富的最後機會。

怎麼也不會想得到,原來做人得過且過,自欺欺人,什麼事情也要逆來順受,不要動腦筋,是社會需要的工作態度,而杰仔就是成功的例子。他的身家和快樂程度,可是我的百萬倍呢 !!!

於是那一天開始,我開始沉迷了電腦遊戲。 至少電腦遊戲的勝負關鍵始終在於個人能力本身,並不是社會地位、取巧的的經濟樓價,或是人脈關係。

"你成日掛住打機,我覺得你唔會係我嘅結婚對象,我哋都係無謂再拖落去啦,我哋分手啦。"

靜儀對我說。

"是但你啦, 無所謂 !! " 我轉身就走了。

既然是 "無謂再拖落去" ,那為什麼偏偏卻是生日之後一星期,收完了手袋之後才決斷離開 ? 昨天要搬家還要我勞心勞力的做苦力,又為什麼不在那之前決斷一些 ?

我之後有想起她,有短訊給她。 但換來的就是沒有回覆,然後發現我已經被封鎖了。

想起她生日的時候那一臉真心的笑容,原來是她的演技和處心積慮的騙財,我想起也覺得嘔心和可怕。

就這樣我上次贏回來的六萬元已經花光了 ,然後我開始每一天也會去賭博。
賭博的勝負條件至少清清楚楚,機會率也在掌握之中。

但在這社會,我已經完全迷失了。原來努力和才能都不是勝負的因素,有時甚至竟然是成反比。

但是很可惜,我的生命裏遇見了麗婷,和她相戀,原來已經耗盡了我一生的運氣。

那老虎機的贏錢,根本是命運裡為了給靜儀買袋,繼而讓我陷入低潮,再讓我投入賭博而設。

自此以後,我每一天也在賭錢,也每一天也在輸錢,一天也沒有試過贏。

我就不明白,如果賭博的期望值是48%,為什麼我賭一百盤卻可以輸九十盤。我已經不奢望可以回本,但輸少一點也不可以嗎?

最近連Jacob 也學成歸來了,日子真是過得快,但我仍然一事無成。我跟Jacob 簡單的告訴了我的苦況,他想了一會後建議我把我住的地方分租出來。

在他的介紹下,於是我認識了一名瘋子。
瘋子
ching 快啲開阿妹封信啦~~~~
個故睇到好sad...根本係呢代人既寫照
ching 快啲開阿妹封信啦~~~~

個老友死左都淨係掛住個妹

而家我番工先

今晚十一點後要開啦
番個工有2篇文 唔錯唔錯
正呀喂
好正!
我女朋友同靜宜好似
仲更加過分
又去搞一搞佢先
我從來也沒有見過一個人,為了一隻貓可以這麼拼命,挨打也算了,那可是隨時會遇上生命危險。

那隻貓是我們的街坊,我每天也會和牠見面。我很會想保護牠但是想不到這個外來的人會比我更加果斷的行動。 在他的氣場引導下我竟然還真的衝了上去幫忙。

那個人叫阿楓,應該是一千年才會出一個的痴線佬,但他卻是我的第一個租客。

最離譜的是他今天和我玩俄羅斯輪竟然買17號,然後一注獨中。為什麼上天總是會眷顧一些人,和捨棄一些人?

我解釋這種東西叫做運氣,不過換來的他囉囉嗦嗦辯論。

我實在不明白究竟大陸人可以有多喜歡”月亮代表我的心”。是不是他們的電台就只能播這一首歌? 差不多每天我在酒吧工作,也有大陸遊客點唱首歌,不知不覺我竟然連彈結他唱歌也變得沒趣起來。

那一個阿楓今天帶了女孩在觀看我的演出,我真的服了他,來了我家才一會便立刻認識了新女孩。幸好今天的表演現場沒有大陸人的打擾,我在台上看到他們有用心的聆聽和真心的喜歡,今天我表演得很落力 ,也重拾了以前大學band show表演的感覺。

這一天終於來了, 麗婷今天結婚了,其實到現在我仍然未能接受得到。我每一天也只是在逃避,我總是期待著有一天我可以再與她一起。無奈她真的追求淡淡然的生活,我實在沒有資格怨恨她。今天 Jacob 來了陪我,這樣也好,在我生命結束之前我打算和他喝過痛快。

那個痴線租客回來了, 我也懶得修飾,反正我快要結束我的生命, 我死了以後你自己住到夠然後離開就好,不拖不欠。

最諷刺的是他竟然再次買了17號,還要再次奇蹟的大勝了我多一次,我的天 !! 命運到底是想告訴我一些什麼 ?

他竟然教訓了我 : " 無運氣又點??冇天份又點 ?? 我係唔會甘於平凡,我點都會拼死掙扎落去。"

然後他又說 " 係呢啲痛苦係我嘅回憶嚟嘅,係呢啲痛苦先至造就左今時今日嘅我 !! 我需要呢啲痛苦!!! 呢一啲先至係我靈魂嘅一部分 !! 呢啲就係我喺有錢佬身上搵唔到嘅嘢 !!!"

他給我的衝擊不止是感動這麼簡單,我覺得他指出了我失敗的終極嘅理由。就是沒有豁出生命的勇氣。

當初我不應該亡讓麗婷離開, 就算我的事業還是我的夢想我做不到,如果我有拚死的去做她應該會留在我身邊。要不然,我也應該認輸然後拚死的改變去留住她,而不是自己一個人飲恨。

阿楓喝得太多倒下了, Jacob 告訴了我他的秘密。他原來到澳門的目的是為了賭一鋪大的,贏或是自殺 。他的自殺藥經常也袋在右邊的褲袋內。於是我趁他熟睡的時候,把藥丸取走了。

"Oh SHIT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! “ 看到這裏我一個人大叫起來 !!! 摸一摸褲袋,我的藥丸真的已經不見了 !!!!

日記在這裏已經寫完了,我懷著十分不安的心情繼續聽 MD 的下一 Track。

"我真係冇諗過,呢個世上原來有另一個我在做緊相同嘅事。我只係冇你安排得咁仔細同埋徹底。阿楓,你唔相信命運都好,呢個一定係天意。

你嚟攞鎖匙既晏晝,其實我唔係去咗返工,我決定去賭最後一鋪最大的。結果都唔使我解釋啦。

你唔使對藥丸的事感到內疚,因為我原本就打算揸電單車然後喺澳門友誼大橋 跳落去。你只係呀幫我死得舒服一啲。

你講嘅嘢激勵左我,可惜無論我而家做任何嘢都已經太遲,於是我就諗,如果我用豁出生命既決心,我死之前仲可以做啲乜嘢係無悔嘅?

我諗到嘅就係幫一幫你手,逼你同我對賭。

我已經身無分文,無錢可以你比你,但我可以去同疊碼仔借。因為嗰啲錢係我借返嚟嘅,我只可以用嚟喺賭場度賭, 唔可以直接送畀你。但係你同我對賭嘅話, 咁贏左嘅,咪就係你架囉。

咁如果輸咗又點 ? 如果最後嘅結果竟然係我贏你輸,咁真係冇辦法啦,但係我會將我贏咗嘅送曬畀你。

你本來就諗住搵條命去賭,一係贏一係死,但係我而家逼你同我賭,一係你贏,但係輸咗嘅話你都仲有我嘅籌碼再搏一次,你嘅贏面點都係大左。

雖然扣咗疊碼仔嘅利息未必有十萬,但係都係一個機會。我諗起以前機鋪嘅game係咁樣玩! 邊個game over就可以攞玩家既另外一條命去 continue, 我最後可以幫你做嘅,就係呢啲啦。"
live
睇到好沉重
“我其實諗咗好耐,你既然咁有決心,咁究竟你爭咗啲乜嘢。唔通只係你係世界上運氣最差嘅人?

諗咗一晚,我估我諗到啦。 你缺乏嘅唔係勝利嘅方法,而係從失敗裏面學習。

或者呢個世界同埋歷史實在太吹捧一啲賭贏咗嘅人,然後傳媒會爭住報導佢哋對成功方法既分享。

但係冇人會質疑過,其實佢哋嘅成功未必係因為佢哋嘅努力或者方法正確,佢哋好有可能只係僥倖。又有邊個會去理解用同一個方法,但係輸到遍體鱗傷嘅人?

就好似你死都唔肯掂毒品,點解呀? 係因為你了解點毒品嘅人佢嘅下場有幾咁慘。你唔需要真係吸食過,但係你就知道最好嘅選擇就係唔好試,呢一啲就係從失敗者中既學習。

我呢餅MD 帶而家會交比賭場嘅公關幫我寄,作為一個高級嘅會員我估佢哋應該會好可靠。 希望我既失敗可以啟發到你,亦都希望你贏咗嘅錢可以幫到你翻身。

可能你會諗,輸錢啫,女人走佬啫,都唔使死得咁決絕。咁我話你聽,我嘅秘密o係另外一本日記嘅最後一頁。 "

"Darren,有啲嘢我要同你商量一下..........."

"做乜嘢呀? "

"你有冇兩萬蚊?" 麗婷神色凝重的說。

" 冇呀........我借都借到既,咩事呀? "

"我有咗..........."

"唔可以咁㗎,唔可以落咗佢呀 !!! 咁樣對你嘅身體好傷架!!! 你生佢咗出嚟啦 !!我會好努力咁做兼職 !! 再唔係我退學返工都可以架!!! "

"唔可以咁㗎 !! 你先至year 1 !!! 畢咗業之後你大把世界 !!! 唔可以咁短視架!!! 仲有你嘅音樂夢想呢 ?? 你隊樂隊啱啱先至贏咗比賽,話唔定你會殺出一條血路呢 !!! 我哋點都要捱埋呢兩年,唔可以畀佢細路拖垮架!”

就這樣我在萬般不情願之下,陪麗婷落掉了孩子。

多年後我回顧這段回憶, 我實在不能接受犧牲了我們的孩子,

換來的是我苟且過活的日子。

再見了,麗婷。 再見了, 我們沒辦法遇見的孩子。

蓋上了Darren 的日記, 我的心承受著瘋狂的衝擊和絕望的情緒。

我立刻想到的就是凱茹。於是我打開了她給我的信。

"楓:

對不起, 原來我不愛你。

「我不能跟你玩,因為我還沒被馴服。」 - <<小王子>>

凱茹 "
Darren
或者呢個世界同埋歷史實在太吹捧一啲賭贏咗嘅人,然後傳媒會爭住報導佢哋對成功方法既分享。

但係冇人會質疑過,其實佢哋嘅成功未必係因為佢哋嘅努力或者方法正確,佢哋好有可能只係僥倖。又有邊個會去理解用同一個方法,但係輸到遍體鱗傷嘅人?

好撚認同,一命二運三風水,根本好多野都冇得強求,同人唔同命
我賭完都要靠身邊既人強逼我用贏既錢去買樓先至開始界到成日去澳門

成功非必然係用黎平衡番阿楓既生命豁出論

唔認命始終係第一個假設
睇完呢幾篇 個人好撚sad
不得了

我想分享下就係,成功o既的故事,無錯係可以借鏡一下,但主要都係態度同忍辱求生能力,但個份痛苦又有幾多人捱得住?捱到也未必見到光明,好彩死之前會贏,唔好彩就只有認命,睇得化會ok o的。至於其他的? 每個人故事都不可能一樣,太過深迷最後都係玩死自己。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞