<<30歲的最後一個月, 我成為了一個職業賭徒。>> (2) 結局篇

452 回覆
185 Like 4 Dislike
黑 一賠二
最後趕上尾班車 live!
50萬17號啦

反cup賭場
今晚出?
到底是什麼人發明了俄羅斯輪盤?

我在發財車裏面用手機搜尋著這無謂的冷知識, 結果發現原來地球上第一次出現「俄羅斯輪盤 」的原型是在文學小說裏面,那是一個接近一百年前身處美國的小說家,飽歷貧富懸殊,最後透過寫作冒險故事維生,在他數個關於一次大戰故事裏面有所提及。

當然,「俄羅斯輪盤 」是指在左輪手槍入了一發子彈的那種玩法。

「都叫咗你好收手㗎啦 ! 」 隔離行座位的女生說。 她看起來20歲左右,T恤熱褲,青春無敵。

「啊 ! 而家就怪我 !!! 贏得好開心嗰陣冇你份嘅 ?」 另外一個男生說,他穿著 hollister T恤,短褲波鞋,普通大學生的模樣。不必多說他們一定是情侶。

「贏左開心又唔得嘅 ! 咁輸返少少個陣都仲叫有贏丫! 叫你走你又唔聽 !!! 」

「 咁我見你話好開心吖嘛 !!!可以買好多嘢畀你吖嘛!!! 輸咗咪唔夠錢買囉!! 咁我咪想追返囉!! ! 」

「啊 ! 即係而家你輸錢就賴我 !!! 我有要你買好多嘢畀我咩 !! 你知唔知你輸咗嘅錢夠買幾多個葡撻呀 ??」

接著他們互相埋怨, 男的開始怪女的給予壓力 , 連平時大學飯堂請食頹飯也開始拿出來計數。女的開始過讚頌自己慳儉的和忍耐,埋怨男的好勝和不切實際。

最後我終於聽到關鍵詞語了。

那男生說 : 「輸咗三千蚊,咪當買個教訓囉 !!! 最多學做多啲補習盡快追番囉 !」

女生咽哽的說 : 「至衰係你呀,本來今次旅行玩得開開心心.......」

三千元,跟我的情況相比還真的十分可笑。但想深一層,以大學生來說又真的是十分多, 那價錢大可以吃得非常好和體驗更加多的事情。

那女孩讓我想起誰人,當然不用我再次多解釋。

於是我下車的時候做了一個超級蠢事 。

「 喂哥仔 !! 呢度三千蚊 !!你哋唔好再嗌交, 你以後唔好賭 ! 同埋以後對女朋友好啲....」

那男孩呆著把錢收了。

我轉身就走,只聽到他大聲追問 :

「先生多謝你呀 !!! 你今日贏咗好多錢呀 ???」

我回頭冷笑了一聲:

「我今日輸到仆街。」

愛因斯坦說過, 根本沒有可能戰勝俄羅斯輪盤,除非你在賭枱上偷錢。

那一盤跟余釗的賭局, 只記得鐵球越走越慢,然後一格又一格的緩慢移動。

紅...........黑............紅...........黑............

紅...........

黑............

正當我要歡呼的時候........

紅。

我輸了。

那有一次賭得大的時候我是贏的? 當然這完全是怪論,我賭得大跟我的輸贏完全沒有因果關係。而我這一生的大賭局就只有這三次,以這麼小數目的事件不能說這就是代表著不幸運。

所以這世界上才會有「梅菲定律」這引人入勝的怪論流行著,但無非也不過是勸諫世人不要過份樂觀。

不過這回我真的再沒有籌碼了。

余釗雖然贏了,卻搖一搖頭,說:

「你又賭輸咗啦,真係冇辦法啦 !咁你依家諗住點? 」

關於這一點, 我倒是最清楚不過 。

「去澳門友誼橋 。」

既然Darren吃了我的藥,那麼他跳橋的計劃就由我來完成吧。
多謝各位令這帖再熱鬧起來

本想今天半夜悄悄的結了就算, 但工作奇忙, 身不由己

明天最終回

請耐心等侯 !!
聽日幾點出呀?好緊張
最後一次live咗
多謝各位令這帖再熱鬧起來

本想今天半夜悄悄的結了就算, 但工作奇忙, 身不由己

明天最終回

請耐心等侯 !!

我今日輸到仆街 <- 好霸氣
最後一次live咗

記得你在序章第一次 live

bye ~~

明天如果5am起到身就早上完

不然要放工後晚上結了
live thx樓主

真係輸左
不過咁先唔tvb
唔好下下都拉tvb 黎講 睇故就睇故啦
作者可能會比你地影響某方面劇情or 受左局限

exac7tly !!

智者之言 !!!

不過好彩 so far 未被影響過, 我都有自己底線

但係其實讀者應該信任一下作者呀

就算出現悶/ 膠的劇情也許是作者故意的伏筆呢

anyway , 我而家要迫自己瞓

聽日最後要出文啦
最後一次live咗

記得你在序章第一次 live

bye ~~

明天如果5am起到身就早上完

不然要放工後晚上結了

加油希望上晝有得睇
留名 最後一推啦應該

冇既 追左咁耐 唔係話唔想有好結局 只係唔想有咁簡單既好結局啫 相信去到尾聲留言既人都係已經追哂成個故 覺得好睇先會一路追到尾 唔想佢爛尾 其實作者應該當係一種支持 又點會係壓力 唔通想冇人理冇人討論冇人care結局係點咩
由頭追到落尾 加油呀樓主
live
留名睇結局

話佢唔似tvb係讚美黎架喎
一篇好文作者應該忠於自己,作者先係真正既主角,所以支持樓主按自己意願寫落去加油

利申:只正皮,CD-ROM
Lm
樓主加油
聽日last 了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞