<<30歲的最後一個月, 我成為了一個職業賭徒。>> (2) 結局篇

452 回覆
185 Like 4 Dislike
閒家 9 點 , 莊家 2 點。

閒家勝。

「拿 !!! 都話咗㗎啦 !!! 」譚仔阿姐贏了後很開心的叫嚷。

還以為我失去了全部的摯愛,上天會賜予我另一種補償。其實我不相信這種事,就像我跟Darren 爭論了很久有沒有命運或是運氣這回事,我也很堅持上天是中立的,平等的。

上天才不會插手和干擾瑣碎的事,否則的話會引發蝴蝶效應,在世界的另一端會括暴風起來。 但是陷入低潮的我,卻很想這種事真的會發生。

「陳生, 使唔使幫你安排一下住宿 ? 」 Crystal 對我說。

「唔使啦......」我笑了一笑 。

我離開了貴族坊。

「先生,買咗船飛未 ? 使唔使翻本? 」男人對我說。

「原來係你 !!! 仲以為呢一邊 會係邊個負責放貴利!! 我認得你 !! 你果日喺大細專登輸一百萬!!!!! 」

「咩料 ? 」

「我而家要見你老細 !!! 」

「見我邊個老細 ?? 你乜水 ???」

「我要見余釗 ! 」

我看到他的面驚嚇得扭曲了一下。

「你搵佢咩事 ?」

「 話佢聽,佢個女而家有危險 ! 我有嘢搵佢傾。」

`
「快啲講, 你究竟係咩人 ! 」

在這雜物房內, 我被緊緊綁在椅子上, 眼前有兩個保安和一個沒穿制服只穿了黑色t恤的大漢, 黑衫的那個對我質問。

「我咪講咗好多次囉, 我只係一個爛賭鬼 , 我而家要見你哋老.....」

「你講大話 !!!!」

說罷他狠狠的在我面上打了一拳

拳頭打在面上的感覺, 真真實實 , 我肯定沒有事情比這種痛楚的感覺更實在, 也令我開始感覺到恐懼。

他似乎不肯收手, 開始一拳又一拳的打過來, 我連人帶凳也被打在地上, 其餘兩個人也開始幫手來一同毆打, 除了痛楚, 我開始感到絕望

絕望間我的頭腦清醒了一瞬間, 於是我決定再賭一鋪...............

我歇斯底里的大笑起來。

「仲笑???? 你係咪痴撚左線 ??」

「我計劃咗咁耐,做咗咁多嘢去同你個老細準備傾一單交易,佢而家咁樣招呼我???? 佢個女真係一啲都唔重要 ???」

就在這時,門口打開了,

有一個人走進來.........

這個人竟然是 Jacob。

Jacob 望了我一 眼,目無表情。我猜我明白他的意思 --- 不要說我認識他。

「 呢條友搞乜鬼 ?」 Jacob 說。

「佢話要見阿釗哥,仲話佢個女有危險。 我哋頭先打電話畀釗哥check過,佢話佢個女而家好地地。 呢條友多數係白撞........」

「喂 !!! 我話佢而家有危險啫 !! 冇話佢已經身陷險境喎 !!! 」 我插嘴說。

「所以我就要首先搞清楚你係乜頭乜路!!! 」黑衣大漢說。

「我都唔知釗哥有個女..................... 不過佢睇嚟胸有成竹,既然關係到佢個女嘅安危,我哋都係畀佢見釗哥先啦 ! 萬一真係證明到真係白撞我哋先郁佢啦。」Jacob 說。

「但係如果佢冇料到,釗哥一定會怪我架 !!! 佢會話"我而家好得閒咩 ??!!! 畀啲咁嘅人嚟見我 !!! " 」

「但係今次關係到佢個女,如果發生咗啲咩事我哋真係擔當唔起呀 ! 」Jacob 說。

多謝你,Jacob。 在未搞清楚事情之前仍然維護著我。是的,我一直在隱瞞著你。
文!
繼續支持
jacob 咁大粒架咩原來
麗婷。。。又一個拜金女
請問真有darren同麗婷此人嗎?

呢個時候可以覆你又唔破壞氣氛啦

唔係真實人物但係 "混合人"

Darren 係我自己同埋唔同既朋友既經歷結合出黎

閱到這裡你應該明白麗婷不能算是拜金女,只是價值觀不同, 她也有為愛情作很大犧牲啊 !
仲有後著 主角有陰毛
支持!
今日會唔會出埋結局
今日會唔會出埋結局

今天已經寫了六小時以上, 也全放出來了

明天繼續
嘩 今日出左咁多既
硬係覺得Jocab就係幕後閪手
即係佢唔止返過一次香港?
唔捨得你篇文完
即係佢唔止返過一次香港?

那是出發澳門之前的事呀

第一鋪賭輸了已經和 joker 在賭場有交流
硬係覺得Jocab就係幕後閪手

那可以是外傳
唔捨得你篇文完

我一半唔捨得, 一半解脫吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞