【互動故】【Boxing Day快樂】《轉生者,屹立於大地》(10)

997 回覆
3 Like 5 Dislike
唔可以
之前叫你你都唔比主角型下啦
咁我返去睇下
跟。
主角太廢,配角太強。
主角冇幾耐之前已經成功制服咗一個敵人,相信去到結局佢就會成才

認真答,其實我係意識到依個情況唔講奸角同神,幾乎每一個可以算得上係戰鬥力嘅角色都勁過主角我咁設定係唔想你哋咩都用武力解決

如果主角有足夠戰鬥力,好難出選項
睇字猜謎其實仲難羅,你可以試下去講故台其他故估人劇情,有時想認真幫主角都幫吾到
猜謎解得啱係Bonus
所以主角睇落米弱上加弱
要夠弱最尾成長嗰陣先感動
到時全部人走曬,你自己寫完自己自我感動?
更新未?
【C】
但是你是杜萊・拿斯哈,和他們一點關係也沒有。

利華特的記憶只是一齣戲。

他們和你毫不相干。

你如此告訴自己,然後回到馬車拿起《魔法少女防身術》繼續讀。

可是一陣子後繪絲抱著妮亞走進車廂。

你定了格般完全不動,繪絲放下妮亞後看見那本書便問:「《魔法少女防身術》?『杜萊先生』,真愧你能看得懂,你知道甚麼是魔法少女嗎?」

不可以回應,不可以。

「我在跟你說話。『杜萊先生』你聽不見嗎?」

你放下書:「甚麼事?」

「我希望你可以脫下面具再跟我說話。」

「我想妳已經從其他人口中得知我的樣貌。」

繪絲進入正題:「利華特,你想做甚麼?」

「我不是利華特,我是杜萊・拿斯哈。」

「你可以不要再裝嗎?所有人都知道你是利華特。」

「繪絲小姐,不斷說一個人是另一個人很失禮。」

你和她之間擦出火花,激烈的火花。

她同樣作為異世界人當然知道你會用甚麼技倆,根本不可能騙過她。

「我明白你是為了回到女皇身邊才隱瞞身份,但可以不要擺出一副甚麼都不關心的樣子嗎?」

「我不太明白繪絲小姐的意思。我是個有野心的人,不會對多餘的東西抱有感情。」

「你做女皇的狗是有甚麼野心?」

不是,可以不要那麼直接嗎?

「我不是—」

「你到目前為止到底有甚麼貢獻?」她扯著你的衣領:「每逢關鍵時刻你都不在,每次只會躺在女人的膝頭上哭,別人饒你一命便以為自己很厲害,你有甚麼資格聊野心?」

妮亞沒有勸阻繪絲,反而一臉安祥地睡覺。

「我第一眼看見你就不順眼,以為來到另一個世界就可以任意妄為,以為自己是救世主,你現在還要假裝自己不是自己才能活命!你到底甚麼時候才願意醒覺?你到底甚麼時候才願意承擔責任?你到底甚麼時候才願意面對現實?」

說得很明白你的處境似的。

雖然她的聲音震耳欲聾,但絲毫影響不了你。

「繪絲小姐,可以放開我的衣領嗎?我有點痛。」

「你!」

「我不是利華特・尼爾。他也許真的如妳所說般是個廢人,但我不是。」

「我忍夠你了!停車!」繪絲對駕車的肌肉男大叫。

「怎麼—」

「我叫你停!」

馬車停了下來,「我要和你決鬥!」她放開你的衣領。

「怎麼了?大吵大鬧的。」伊達斯打開車門。

「我要和這個廢物決鬥!」

「繪絲,我們現在沒有時間—」「你不決鬥就下車!這裏我說了算!」伊達斯想勸架但被繪絲無視。

要怎麼辦?
A.和繪絲決鬥
B.下車
C.用魔法控制繪絲
D.其他(請留言說明)
其實係因為係選擇故先搞到主角咁廢如果唔係選擇故主角強度會正常返
b
自由了
又話主角廢依家又逃避挑戰
同佢隻抽咪即係認係利華特
依家你認唔認人哋都知你係
咁改d
「雖然我唔係果件垃圾,但你係都要侮辱我係垃圾咁我就唔可以忍了。」
跟住行去決鬥果陣寸返佢
「雖然我同你地全部都唔熟,不過據我觀察你地班人戰鬥力全部都一打三起跳,而一班超人居然係壓榨一個普通人都不如嘅廢物弱者要佢承擔d唔知咩責任,真係有少少同情果位廢柴

唔知你d具體設定d用字你自己潤飾下
輸人唔可以輸陣

其實某程度都係嚟本書嘅問題
可能如果你連載嘅話設定主角起碼會有普通士兵強度
不過因為你選項故所以佢冇
但你好似嚟方面冇跟住調整咁
搞到好似我以前都講過所有配角成好自動咁將乜責任都推比主角
講到好似主角其實係氪星人但唔敢郁手咁
強烈懷疑聯盟班友以為白毛有外掛所以主角都有
依家如果你問我
因為我冇你d後台設定睇唔知原路線(d配角亦應該唔知)
場面上點睇都係白毛先係救世勇者
主角係買菜送嘅蔥/勇者穿越果陣唔小心被卷入嘅路人
白毛應該係屌自己唔夠勁而唔係走去轉移壓力比個二打六
你講得好中因為繪絲先係真主角

如果你睇返個故,你應該估到繪絲行嘅路線係王道路線,啫係好似普通故仔咁一個一個敵人咁打跟住升lv,之後變咗大紅人

呢個故其實算係由主角嘅角度睇返成件事,主角本來喺呢個「Event」入面就唔係喺最舉足輕重嘅位置

個故其實都講到明主角係馬沙繪絲係阿寶,依個故就好似由馬沙視點出發嘅元祖高達+Z高達,馬沙次次都打唔贏俾人笑係脫出型NT,主角咁廢係有原因

馬沙要一路俾人踩住再靠阿寶先成功報到仇,主角都係一路俾人笑到最後先有機會反cup

馬沙係NT但幾乎所有NT都打唔贏最多55波,咪同主角明明識魔法但係喺咁多主要角色入面都係最底層一樣

你之前都問過阿寶同馬沙最後邊個贏,我雖然話係因為馬沙畀咗精神感應框架所以係馬沙贏,但如果兩個機體差唔多就一定係阿寶贏

如果你當呢個故係主角嘅Origin咁睇,應該唔會再厭主角廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞