日本Being系音樂討論區7

815 回覆
3 Like 3 Dislike
聽左2X年BEING, 好難轉口味
呢首歌幾舒服
有返一種麻衣以前既歌既feel
我都估唔到首歌會用Being以外的人作曲

似麻衣早期R&B歌曲

點評麻衣最近3首歌
You & I
Unraveling Love ~少しの勇気~
Secret, voice of my heart
其實新既兩首雖然出到以前陣R&B味同埋聽落舒服 但記憶點唔多

secret voice of my heart個人來講幾鍾意聽 麻衣好唱到種感情出來

同埋Being啲MV真係好好好hea
Unraveling Love 呢首其實都帶點City Pop 元素
好似Plastic Love

You & I作曲人出品必屬佳品
Arigatou, Door, LAST SCENT呢幾首JUJU 的Hit歌都係佢作
所以我好放心

Secret voice of my heart只係Lyrics Video
但啲風景好靚
話時話
你鍾唔鍾意佢上一隻碟unconditional LOVE

Start From Zero / Veronica
好搶FO
Start From Zero - 柯南動畫1000集紀念
Veronica - Your Best Friend十年之後的「續集」
https://wands-official.jp/news/20231206.html

點解唔出單曲啊
明明出單曲,銷量都唔會差得去邊
而家已經有得聽
開左Spotify刷下play數
好耐無認真全日淨聽麻衣了
好多side track
Just Like You Smile Baby

呢首Just Like You Smile Baby唔入delicious way
真係好可惜
麻衣啲side track其實好好聽
SAFEST PLACE有冇聽過
呢首歌其實可以做主打,好可惜只係做B side track
其實佢個playlist係咪真係所有歌都係佢揀
點解會冇非主打嘅歌曲
有聽過
好聽過voice of safest place
其實呢兩首歌係同一首曲
我鍾意SAFEST PLACE

仲有一首B side track我好鍾意
Everything’s All Right / This is your life
呢首唔做主打真係浪費
倉木麻衣 - You & I
12月22日有得聽
https://mai-kuraki.com/information/20231111_00.html
今次麻衣25周年頭炮算係個好開始
希望快啲有新專輯
覺唔覺得今次麻衣所有歌都有remaster過
音質亦加以強化,好CD少少
例如Veronica, Start From Zero

我感覺麻衣今次頭炮好有心機
我暫時覺得音質差唔多 始終無專業器材對比分別
但同意做得有心機既
我有用耳機認真去聽今次(全世界配信)啲歌
覺得啲歌曲音質真係有加以強化
有啲大細聲都已經有改善
好似早期的作品,可以聽到有不同

聽到啲配信,音質係好CD唔少
不過點都要買實體CD支持麻衣
頭先睇睇下發現 Sammi 原來有首歌叫Chotto 等等
一聽d 曲風咁熟既

一搵先知原來係大黑摩季

https://youtu.be/bK4PP9OwlsI?si=-k9FjeuzXN5qps8h

一聽就停唔到
呢首歌都30周年啦

大黒粉呢幾年重返Being,雖然風光不再,但見到佢可以做到自己喜歡嘅音樂,我都好開心
倉木麻衣鐵粉報道
麻衣最近3首新歌如何
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞