日本Being系音樂討論區7

815 回覆
3 Like 3 Dislike
今日第三
今日約略聽完一次, 唔計之前出過single嘅比較喜歡《空へ向かう木のように》, 《SHOUT OUT!!》都有驚喜, 《MILLION MILES AWAY》應該係唯一一隻三代主唱都唱過嘅歌
Shout out 咁短 似用作分隔新歌舊歌
空へ向かう木のように 似上杉時期的歌 好似don’t try so hard, ありふれた言葉で 呢類抒情歌

MILLION MILES AWAY真係唯一一首三代都唱嘅歌
同埋今次呢隻碟Version 5.0
應該係咁多張專輯嚟計 最有心機包裝的一張
個專輯封面都好型跟FOV著西裝

上隻碟BURN THE SECRET比較試驗性質 self cover歌曲比較多
賞味期限切れ I love you 係其中一首我鍾意的歌 呢首歌亦帶點jazz元素
估唔到柴崎浩會寫另類風格的歌曲

今次新碟Version 5.0最喜歡RAISE INSIGHT 呢首亦有少少jazz元素
其他新歌都首首高質 WANDS IS BACK
We Will Never Give Up
WONDER STORY
官能SADISTICに濡れて
ありふれた言葉で 新的acoustic ver正到呢
颱風

實在太遲喜歡WANDS
原來大黑有份參與世終background vocal
https://chicagopoodle.com/news/230901.html

Chicago Poodle都同Giza完約
竟然冇Piece of My Soul
完全聽唔出
冇呀我喜歡WANDS都係呢幾年的事

冇實體一手買
Version 5.0
booklet credit list 真係落咗佢名
BTW WANDS的AWAKE
其實都係質素高的碟
呢隻Sidetrack大部分都係好正
Where there's a will…
BLACK or WHITE
雲が流れる方へ
Version 5.0
今日第六
MILLION MILES AWAY 三個主唱版本
你鍾意邊個版本

先入為主 上原版好耐聽
係我, 改咗名
不和就應該唔係, 上杉對柴崎評價都好高, 嗰陣搞al.ni.co簽universal, 嗰邊同上杉講可以佢玩哂做主導,但同柴崎就話畀上杉玩住先啦,之後先到佢, 結果就拆伙, 咁多作品入面都係得一首係柴崎作曲, 其他詞曲都係上杉搞哂
(當然另一個原因係賣唔到碟, 最尾上杉索性自己買返哂啲版權)
咁上杉點睇而家的WANDS
我就鍾意上杉, 因為首歌唔係一般情歌, 上杉當時填啲詞係反映緊佢個心境, 呢層意義cover係做唔到
WANDS三期當年算唔算被Being冷落
好似冇評論過, 在佢嚟講WANDS只係Being而唔係佢自己產物
都冇話咩冷唔冷落, 始終銷量決定一切
今次新碟Version 5.0你點評
當年Being乜都要管
搞到WANDS二期收皮
今日第五
https://www.youtube.com/watch?v=2QSH-yNzqfI
希望5期會cover呢首, 冷門c/w
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞