其實女人知唔知追名牌係一個弱智行為黎 對你既形象只係會有負面影響

374 回覆
1590 Like 491 Dislike
身邊識一部分女性 會洗好大截既收入去買名牌袋名牌鞋之類

有d屋企仲會有個名牌櫃,上面閒閒地放成幾廿萬貨係度

平時傾計就講自己洗幾多錢買袋 仲要配貨 好肉痛之類

大佬 其實你財力有幾多斤兩,我睇下你做緊邊行,乜title,再睇埋你條仔既title 基本上都知道左六成,再睇埋你屋企住邊,聽你講下屋企人既野,都基本知左九成半

其實你本身背景係掂既,根本唔洗靠攬住d名牌,d名牌根本無令你有面左,而係你本身好有面

背景唔掂既就等比人係你背後恥笑啦打份萬幾蚊既工,渣個幾萬蚊既袋,條仔又唔係勁有錢果d

一係你就係死慳死抵幾個月唔飲唔食唔娛樂 就係為左買個袋

一係你就當條仔水魚咁劏,無諗過雙方既將來

一係就有不明收入來源(唔好同我講滿口名牌既港女識投資財自買袋

屋企有個名牌區既就更加唔洗講 望住果個corner佔左你淨資產既一半以上,真係唔知講乜好

所以一句講曬,仲係度追名牌既人,收手啦仲肉酸過食煙吸毒

戒唔到既去睇下醫生啦
咁我欣賞designer嘅美感/概念/車工得唔得?
同大把低層男人買勞一樣
用自己d 錢買野關你乜事
咁我都同意訓身買撈既男人都弱弱地智

如果佢拎埋出街周圍曬既就更弱智

但講真身邊識既沉迷名牌既都係女人為主

同埋係咁欣賞就放係屋企自己j啦但買名牌果d實會帶出黎周圍曬

美感?慨念?我淨係聽到佢地傾邊隻牌最貴 配貨 限額 邊度有折 幾幾年絕版 人生目標係買隻乜乜牌既袋 之類
打機都會追求稀有素材
蝴蝶效應
保值wor
唔計呢幾年
Agree
弱智講咩都要拉埋男人黎講
你呢個觀點套翻落食煙 吸毒 叫雞 都一樣

係唔關我事既,但希望出篇文糾正下佢地既思想姐

情況就好似街邊個MK食煙食到覺得自己好型咁

我唔會埋去屌佢叫佢掉低支煙,但上黎出翻個post批評下都得掛

同埋都唔可以話唔影響我,萬一個風氣影響到我條女/身邊既人咁點算
女人追名牌係女人之間的軍備競賽
女人最中意難為其他女人
你覺得人哋care你眼中既形象係點
利申翻先 男人,同埋通常見到呢d個案 我都係資產+收入都高過佢地

所以唔係酸佢買得起名牌,而係想笑鳩佢地自以為好威姐

果種「虛榮感」只能夠係同樣智商水平既人之間感受到,正如我個post講,係名眼人面前,名牌根本唔可以彰顯到你既身分地位
想問係咪鬥弱智
貪傲虛榮的女人要交智商稅
其實香港人買樓都係一樣
咪傻啦,追名牌既人先係最care人地睇法果群人

你自己諗下個幾皮野既袋個價值源自邊度

係咪結構堅固防彈?定係符合人體工學拎野輕10kg?定係有異次元空間可以裝雙倍野?
女人就係雞
同D買潮牌既ON9仔一樣
俾人見到幾BAD TASTE
你覺得d 蠢閪聽得明咩
以前識個屋邨妹做咗人二奶終於買到hermes
以為自己進身上流咗
另一個女仔fd 就幾後生已經做咗ifirm partner
人地冇用名牌 個二奶笑人用布袋
自己鐘意咪得 點解要介意人地點睇
樓最多都係overpriced姐,實際上都係要用既野黎既,同埋有幾可會有人買幾棟拎出黎show off

如果有人好似d名牌女咁,期期追新樓,買幾棟樓放係度唔出租唔住,淨係間唔中開party揀一間黎襯衫招待班friend既,咁就弱智喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞