指摘ERROR Live Show抄歌名 米奇老味神奇屋中回力鏢 遭揭19年撞名《G風暴》開騷出碟

276 回覆
90 Like 6 Dislike
宇宙天團 #ERROR 下月舉行《明星生活ERROR Live Show 2022》原本高高興興,結果因為一張poster引發抄襲疑雲,本地Rapper組合「#米奇老味神奇屋」(The Low Mays/老味)前日指摘ERROR抄襲其歌名《明星生活》,並出post點名ERROR:「冇問過我哋就直接用咗我哋《明星生活》呢條橋。下次抄咗功課,記得要改咗先交。」

不過回力鏢一擲出,自己亦成為被聲討的對象。有網民指,老味的《明星生活》MV,本身已跟足F4《流星雨》方式拍攝,令人聯想起今年3月「見字飲水」四字被發現遭人註冊一樣,將普遍使用的四個字據為已有。

另外老味與hip hop組合Bakerie的專輯亦與古天樂主演的電影撞名,被質疑「有口話人,冇口話自己」。(老味於2019年5月舉行《G風暴》演唱會、2019年7月推出專輯《G風暴大碟》;電影《#G風暴》2019年4月宣佈開拍,2021年上映,為該系列第五部電影)

今次風波主因出於「明星生活」四字撞到應,不過娛樂圈有時都會出現同名情況,例如張惠妹、劉浩龍、林家謙都分別有歌曲叫《記得》。有網民形容老味在地下界好紅:「娛樂圈創作人,如果唔識老味同《#明星生活》,都真係好出奇。」亦有兩邊都愛的fans希望風波平息:「兩邊都鍾意,但覺得單憑『明星生活』四隻字,又未足以話『呢條橋』,希望兩邊可以和平共存。」
米奇老味
咁似連登仔網名嘅
想問除咗明星生活四隻字外到底邊忽似
雙重標準到呢
刷存在感
明星生活真係好撚煩

呢張點睇
玩米奇老鼠個名Disney都未出聲
其實唔係話抄明星生活個名 係話抄明星生活個殼其實有睇開老味再睇error張海報第1時間1定會話咁似老味既 不過呢度太多viu打手
迪士尼既法律部可唔可以告佢叫米奇老味
收皮啦奶共老味
根本成個畫面同個feel都似到仆街
最多咪話老味反應太大或者你都有抄
但而家好多人直程係否定左個事實
等我幫大家回顧吓先啦屌

米奇老味神奇屋我對你哋好撚失望
https://lih.kg/1207148
其實佢地成功左啦,炒唔炒唔係重點,make noise先緊要,好多人因為今次而識佢地
可唔可以具體啲講下邊到似
我對呢兩隊野冇興趣我只係想知除左嗰四字邊到似,我自己睇左好耐都睇唔出
你收皮啦 我話似就似 駁嘴?
笑左, 呢個回力鏢好7
成個畫面同個feel
梗係似㗎 又有人又有字 四隻字又係一樣嘅 人仲要都有眼耳口鼻
黑紅都係紅
引戰狗請離場
佢個名咪又係抄米奇老鼠妙妙屋
本來都唔知有班騎呢怪開show
無人識你呀老味
咪咁雙重標準啦
家想make noise喳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞