指摘ERROR Live Show抄歌名 米奇老味神奇屋中回力鏢 遭揭19年撞名《G風暴》開騷出碟

276 回覆
90 Like 6 Dislike
稍為有留意下本土音樂都知「明星生活」係反諷concept ,同error定位一致,就已經係抄襲

重點亦唔係老味有冇抄人/係咪藍,而係error有大財團support 下直接挪用local music既concept

但啲粉絲偶像文化根本唔係care 同尊重音樂,
193上首歌既創作甚至搵delta T包底,自己對創作參與度係0

咁樣既營運style,對創作同音樂都0尊,佢地既fans又點會去考究老味既歌係點,咪有理冇理都唔認係抄考/參考
愚一報道 始終如一
我連風暴系列出到咩英文字母都唔知
提起明星生活
係會諗起Error就正評
係會諗起「明星生活好撚煩,太多女覺得我靚仔過吳亦凡」就負評
米奇老味紅之前「米奇老味」已經係網民常見惡搞米奇老鼠嘅名
呢句野係人都知出自米奇老鼠
係佢咁柒笑人抄但自己連個名本身都係抄
我淨係想知其實佢係咪黐脷筋
Error邊到反諷
咩反諷concept即係點
淨係聽廣東歌但唔識
另外,而家唔係淨係得個名一樣咋咩?

作詞:193
創作參與度係0
想問老味fans點睇??
PR做漏功課
你咁講
其實佢明星生活個mv都抄error
根本成個畫面同個feel都似到仆街
呢個feel就係叫明星生活,如果個名係野外生活咁個個都會影個樹林,你都會話個feel好似
得咗
講左兩日,班米奇打手仲未講到抄左d咩,正係話見到覺得似就似,明星生活四隻字就係抄咁,到底可唔可以圈出黎抄左d咩呀?
其實照佢哋咁講,佢米奇老味四隻字咪都係抄
我講Delta T個首,你就po睡到三點,識玩

然後你聽下Delta T 自己啲歌
P牌學人屈PR 甩左P先啦
咁大把歌手唔係唱作人
有冇咁大問題先
提起明星生活,係會諗起
https://lih.kg/3222709
原來「反諷」都俾係個老味註冊埋
不如仲註冊咗咩字咩概念一次過講埋?
百家姓註冊咗未?咁可以一次過話晒全部華人個姓抄阿老味喎
感覺啊 我哋唔識㗎啦
老味fans:我話似就似啦 唔接受反駁
太多女覺得我靚仔過吳亦凡
我碌ig見到第一下以為老味開show
不過啲傲慢嘅「無聽過喎」人士係唔會理
喺我查到嘅網上資源
「米奇老味」呢個詞語至少喺07年喺惡搞維基嘅偽基百科已經有人寫咗呢個條目
https://m.uncyclopedia.hk/wiki/米奇老味
The Low Mays 2015年先成立
咁一定係偽基網友07年跨時空抄襲15年成立嘅The Low Mays啦

其實我唔介意二次創作
好多作品都係參考/基於過去嘅作品之上再創作
我覺得對創意來講都係好事
但呢班人參考人哋嘅作品再創作就得 人哋參考你就發脾氣話人抄你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞