一年內玩期權由輸50%再贏番嘅嘅感想

266 回覆
73 Like 232 Dislike

尋日見kold 跌得咁多,short covered call左200股
Long side 買太長時間,會loss time value
兒登仔只是想聽到人輸錢
一般買幾耐好?
咩app嚟
firstrade 真離岸,option都0佣🤟🏿不過有時會死機
個app好廢
美國一通我做short covered 都還好,long side上個禮拜成粒鐘都開唔到app 版,要用website版真俾佢玩死
美國政府幫手30%服務費(withholding tax)
Ching個名 就係最實在嘅學習途徑

經歷過無數次注碼控制失誤
睇錯邊溝contract
買啱邊但照輸錢
無好好保護盈利

最後爆倉 接受虧損重新上路 先係真正嘅開始
根主有料我naked put sell TSLA cost $220 接撚左貨,之後就不斷跌

依家不斷short covered call 降低成本,降左大約$210 成本,希望佢止吹先,再跌就好難挨。

比樓主你let say 睇$160 短底,會唔會再naked short put $160收佢premium?
唔會,輸左再revenge trading都麻麻地,同埋睇你tsla 有幾多倉位?盡量唔好佔成個portfolio太多,有時佢真係插到$140先反彈就喊都無謂
都佔唔少,所以想covered call call走d
同埋比你會點樣操作輸少d當贏,利申對tsla 長遠都有信心
我會做collar, long put + short covered call, 兩邊個價位就睇你有幾大信心
我當如果tsla 股價係呢個位磨,咁long put 咪好易蝕time value? 定你開遠期long put?
次次平左就爆升
唔升就DROP TO ZERO
屌......
比如16/12/22 long put 160 short call 185 咁樣做完如果tsla繼續跌嘅話可以平long put or short call當收少少補番正股輸嘅錢?始終option 都係輔助少少,正股跌無咁傷咁解
tsla 或者short put 一張遠期少少,short call weekly , 咁theta 會多啲
咁你會開幾多張long put?
同正股個數一樣去neutralise 正股波幅?
係呀,開得多佢磨就輸時間值,正股又冇錢贏,做collar 係想control 到隻股唔輸太多,如果tsla cost$220 落到$140已經差唔多輸40%,好難追得番,盡量控制輸少啲。
咁collar 適唔適合預佢震盪一排回升呢個situation?
睇你個short call 同long put 位擺邊,如果兩邊個價一樣theta neutral

諗住今年收皮嘆下算 希望下年可以繼續keep到慢慢grow同埋個上落唔好咁大
師兄得閒講解下選擇strike price 同period 有咩心得,想學下野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞