一年內玩期權由輸50%再贏番嘅嘅感想

266 回覆
73 Like 232 Dislike
一張好大
你做vix 係做uvxy/ vxx / uvix short call?
10000鎂咁少,根本冇壓力
都唔算係食到premium, 個性質我覺得好似係做莊俾人賭大細咁,同埋開bear call sprrad時間反而唔太大分別,呢個星期同下星期都差唔多
我一再冇乜輸,上左手
對衝?咁同同時long call put有咩區別
貴好多

Breakeven 都遠好多
同時long call + put 同價位係long straddle
例如 tqqq 同時25/11/2022 long 21.5 call + put

spread 係 short 21 call long 22 call 或者long 21 call short 22 咁
太多錢會有壓力,先唔敢買太大,輸晒唔影響生活先會清醒啲
可唔可以講多少少咩係 short put 接貨
Total loss 係基本

tqqq 25/11/2022 $21.5 short put $0.59

收人$0.59要$21.5接貨,25/11 $21.5 以上就收晒人$0.59 , 但係跌到落$15都要$21.5接, 贏就最盡$0.59 ,輸就睇tqqq都到幾多錢
long side真係好易total loss一錯邊好易輸60-70%,止唔止蝕都冇咩分別
熊市sp同自殺無分別
可以sp sqqq
有冇tips
賣就黎expire果D?
ATM?

如果股價跌就輸少D由得佢?會唔會close position
1皮野壓力有限 本金一大壓力更大
槓桿加槓桿,sqqq iv仲要特別高
我平時covered call做超遠價OTM末日期權食餐下午茶算
有冇咩其他心得?
唔明點解咁多負評
明明risk management咁重要
唔明樓主點解咁多負皮,明明呢6個advices都睇得出係真係落場玩得出既心得。支持分享

尤其是第六條,好多人都忽視左cash本身既價值就係optionality,因為有時突發既機會你唔會預先知道,而無cash就意味無辦法捕捉當刻機會,就而就之甩beat幾下成個節奏就會差左。
你持有隻正股嚟做咁細回報嘅SC
個資金運用太差
隻正股一跌你又會仆街
因為阻財潰找食。

呢個唔止落場玩,仲要有思考能力。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞