一年內玩期權由輸50%再贏番嘅嘅感想

266 回覆
73 Like 232 Dislike
你收左$5蚊期權金,然後要用$200平賣市價$220既野比人

( 5 + (200-220) ) * 100 (合約規模最少100股)
= -1500USD per contract
咁做咪永遠一爆邊都輸?我平時就係咁 20張sqqq,sp左唔好彩爆邊,會諗究竟平唔平左佢好,最後個價貴到我唔想蝕咁多黎平,就接左佢先,但接左仲慘,少3蚊已經蝕6000鎂,呢個時候sc我又唔想價內sc,又會sc番自己sp個個價,但就會變左坐貨
我都試過,其實即係睇錯左又唔甘心止蝕,想平手先走特別係short得太多張既時候,接左SQQQ既波動壓力太大
係,我之前soxl 10蚊開始買100股黎short call, 每跌$0.6-$0.7就買多100股都買左500股,如果諗住買20張會唔會分開4次做好啲?用firstrade或者ib平佣啲,分開做風險細啲
呢個真,sub埋d老千多汁革蛇只會害死一世
我建議都係做細少少,任何股short naked call都好大壓力,佢一連跌幾日就會好驚覺都瞓唔到,做10張跌1蚊就1000鎂,好多時會喺最西嘅位平倉止蝕
同埋睇錯左delta 會好大theta好少,變左好似-40張future咁,qqq反彈15% sqqq已經跌30-40%,short naked call輸到癲
lm
請問點樣先買到VIX的期權?
我用富途無得交易嘅?
買 vxx (1倍) uvxy (1.5倍)uvix(2倍)股票嘅期權,最多人trade係uvxy
個價咁嘅?唔係好明點買

比如話估VIX會上30以上,應該買邊個價?

你目前有冇呢3隻嘅期權?如有可否參考下
要估中幾時vix 上到30先贏到錢,因為vix 就算上到30,但係估錯時間一樣贏唔到,long call 磨一兩個禮拜都輸3-4成,所有track vix 嘅etf decay都好勁,我之前會long call uvxy 博有股災發達,但多數都輸,所以都唔敢玩

你想估vix 升到30, svxy short call$53 long call $55 都差唔多效果
期權咁難玩架咩?

比如話我買vix 到30 嘅call,到期日係3個月後,比如話兩個月後先到31、32,咁都會輸?
另外想請教一個末日期權的策略,如果響某個波動大的日子,例如CPI公佈日、財報公佈日,同時買末日call同末日put,咁咪點都賺兩倍以上?係咪無得輸?

可以用支牛個期權計算器,買2月17 long uvxy $10 call , 去到17/1 正股個價一樣隻權都跌左60%左右,要一買左即刻1-2個禮拜內vix爆到30先贏,所以long side真係好難贏
唔會,好似啱啱個cpi公佈日咁大波幅long 兩邊就梗係贏啦,nvda 財報公佈日前long 兩邊係輸70%左右(比預期波幅細太多),所以唔好諗住用同一個strategy 或者係咁all in,俾你cpi日all in $100贏到上$300, nvda財報又all in $300輸番70%都係得番$90

呢本書有用啲option data做晒stat, 有興趣可以睇下佢個findings
感謝解答
接貨short put都要揀三個月?定可以短啲
洗乜咁麻煩 個個星期all in tsla put 逢高加沽訓住賺
迷你倉5k左右 係咪做put spread密食當三番最穩陣
唔好揾d 強勢股票做 short call , 如 aapl, msft, tsla等,好易一鋪豬返晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞