一年內玩期權由輸50%再贏番嘅嘅感想

266 回覆
73 Like 232 Dislike

先上圖,入10000鎂左右,開頭唔識玩,剩係識long put long call 覺得自己股神咁,結果就輸到得返$5000左右,之後諗番點樣可以做short side 同埋減少注碼,先可以慢慢贏番,呢排係好彩食到中概大反彈先少贏番啲啲,有幾樣嘢覺得好緊要想提下大家

1. 唔好玩太短時期嘅末日 long call long put, 9成都係total loss

2. 唔好買完諗住贏幾多,諗下會輸幾多同埋輸個數你會唔會瞓唔著,會就唔好做

3. 唔好all in, 就算諗住買5張期權最好分幾次買

4. 做多啲spread 限制注碼

5. 唔好subscribe patreon 或者俾錢去買貼士,全部都係智商稅

6. 留番30%cash , 唔夠錢有咩好機會都係得個睇字

大家有玩開可以討論下
樓主有冇料畀
想入谷
好快輸番哂又可以出新po
宜家贏返,之後又輸返
有冇玩埋earnings
有無諗過建個大少少既倉
冇料俾,冇入group而家多數做下covered call, short put 接貨,用spread控制注碼,緊要個睇個市啱定錯,講真買中概都估唔到佢彈得咁癲,好彩開張risk reversal 就食到個爆升
留番啲錢黎做其他嘢筆錢輸晒唔影響生活最緊要
輸一半再贏一倍,贏返要雙倍實力

下次有咩方法避過先輸一半,直接贏一倍?
有,玩earning 通常開bear call spread 或者 bull put spread, 贏輸都係fix 一個數
唔好輸一半
Long call long put同樣贏輸都係輸一個數
贏多數係short put 接貨同covered call, 同埋佔成筆錢嘅好細proportion

係,bear call spread 好處係時間值對我有著數,如果我就咁long put nvda 賭業績都輸好多,因為縮vol+ 時間值,當然大跌梗係long put 贏多好多,我覺得搵啱自己嘅方法緊要啲
唔出奇,盡量早啲止蝕
naked short?
short 160 long 162.5 收1.25 , 贏盡同輸盡都係1.25
我知呀
我意思係有冇hold 正股
冇正股你個broker 要幾多deposit 先俾你short 5 張?
好mean
$1250usd
我用firstrade唔俾你剩係平long 唔平short
即係firsttrade 識自己計你個option strategery deposit 同埋會control 你平倉?
我自己覺得都真係唔出奇係好彩先有得贏,有時真係買乜都錯,而家肯快啲止蝕先輸少左
會,最尾個日會幫你平倉
輸唔會出po
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞