一年內玩期權由輸50%再贏番嘅嘅感想

266 回覆
73 Like 232 Dislike

Update 下呢兩日啲操作,kold第一注買14.45幾日就跌到10.45

另外買左uvxy bull call spread 如果今晚冇咩大波幅應該都變廢紙了
玩得 option 一係贏晒一係輸晒

玩到咁不如你買返正股好過
三個月內
Ching玩咩?
都係option long short side都有做下咁
唔好nake long call put
做spread, cover
thx
做spread 平啲,降低時間值影響
何樂而不為
本身option 設計都唔係一係贏晒一係輸晒,大iv嘅股好似kold咁有option易玩啲
係,齋 long 時間值都輸好多,由期倉位大真係好易strong hold 唔到
咁有信心睇淡天然氣
我要開披床先至剩係po贏錢啦Kold 要睇住黎玩,到期都係呢啲價就有錢贏,uvxy 今日到期都仲有機
你d kold好似有d機俾人12月call貨 準唔準備J貨?
冇所謂呀,short call 到梗係出晒去啦,全部covered , short 到都有10-30%賺
冇所謂呀,short call 到梗係出晒去啦,全部covered , short 到都有10-30%賺
lam唔盡個升幅好似好蝕 你d貨坐咗幾耐
其實都係睇自己有幾大信心,純粹自己鍾意做啲theta netural 或者有利 嘅 strategy
21/11先買咋,第一注100股$14,勁快已經跌到$10.x,係啲期權short call 對沖左少少跌幅冇咁痛,我都有po晒啲買入價同啲期權成本
呢兩年同你賺差唔多數,12月都想收爐休息,下年先出再出發
收爐抖下算 今年keep到哂d profit覺得已經滿足
賺完有得享受先叫賺
點解揾隻向下跌緊既ETF 做 covered call

貪佢高iv, short atm covered call 差唔多20-30%,同埋佢呢排iv 去到一年高位,呢啲leverage etf都係揸好短時間,長揸死硬
睇返日線, KOLD 連跌幾日, 你先入正股再做short call, 好大機會正股繼續跌, 收期權金唔夠冚唔到正股蝕既錢。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞