一年內玩期權由輸50%再贏番嘅嘅感想

266 回覆
73 Like 232 Dislike
呢個post 點解咁多負評?
做咩股?debit 定credit?
short naked call 做得多,實會睇錯夾一次爆倉,所以我唔建議咁做,同埋我用firstrade 唔俾開naked call
要睇breakeven
1.香港人個個鍾意睇人仆街
2.連登個個輸撚到成隻狗咁. 見到你倒贏緊係比負評
其實贏個嘢都係好彩,Cweb $20 左右做risk reversal Short put $18 + long call $22
見好就收
冇次次咁好彩
遠離賭博
我做short put 200股啫,接3600鎂貨,我得1皮嘢諗住買番40%左右倉
3倍可以一日幾十% 你short put 左之後要迫住sc 更低價位你依家贏錢只係個市冇之前個種急跌 連續7個week都大跌 你輸死左喇
因為升唔起嘛
呢樣真,成日同自己講跌一半就要平倉起碼拎番一半,但可能一開市已經爆邊過50%,咁就會諗橫掂都係就等回升先平啦,再跌多啲就會諗剩番少少由佢算,最後total loss
其實一望已經唔建議同一隻股買咁多張,除非你好大本啦如果唔係責住晒好難轉身,有好嘢都買唔到
我係會睇圖嘅,如果入咗係有信心嘅會mark高啲食權金+升幅添
通常做otm 定itm ? 會唔會set定止蝕?大跌個嘢係大倉位左?
我自己成日坐得太耐俾人磨死啲long
跌果下係主要係 cash out 匯錢返香港
姐係賭大細
好認同第五點
係,用黎玩啲大股
C兄有料
贏輸都係fix 一個數,但期權唔係可以輸突咩?
睇你點理解輸突

假設我每個trade剩係可以輸200蚊

我用1000蚊買一張spy call,跌多過200 = 輸突
我用200 蚊買一張spy call,最多跌到0 = 唔係輸突

玩spread就係後者,不過係用200蚊買1000蚊價位嘅勝率
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞