一年內玩期權由輸50%再贏番嘅嘅感想

266 回覆
73 Like 232 Dislike
啱,short put唔諗住接貨實有一次輸到仆街,long call itm theta decay 細好多,之前睇有個鬼佬玩,佢鍾意short otm put用個啲錢黎long call, 一係接貨,大爆升又都會食到個升幅,玩option一定要避開時間值輸太多
short call/ put + long call/put不過可以玩唔同價位,或者唔同結算時間,有啲spread可以limit 到個risk 固定左
做short side就係掉番轉以大博小,要令到自己唔好一鋪輸突,唯有就係早啲止蝕
淨玩vix sc or credit call spread點睇?
我都會,細價多成交 LABU SOXL 呢啲都幾好
點為之太短嘅末日期權?
期權唔好玩大家
Tqqq
Sqqq
做t
1日-1個月
我都做到唔輸啦
乜嘢投資策略都係假
Keep到呢種心態已經贏到呢度唔少人
有無例子買過咩 點操作

咁你要練下眼光 我都係玩左兩年唔夠
vix naked short call就唔好喇,實有一次輸爆廠,睇淡vix 會唔會short ditm put好啲?同埋而家vix 25左右好似唔上唔落咁,等佢爆升左先做spread?
玩期權50%已經係基本
咩criteria先決定開bear spread
我之前淨睇rsi到咁上下就開
-4.58%
年底玩多轉
我如果做我會揀short put svxy, 接左都算有得坐貨,同埋vix 始終係mean reversion, 因為vix真係可以超短期內超買再超買
即係靠食premium 買幾遠左右?三個月?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞