一年內玩期權由輸50%再贏番嘅嘅感想

266 回覆
73 Like 232 Dislike
你做咩股多?我覺得要睇隻股幾多iv先?同埋如果正股跌會唔會做long put, collar strategy咁樣?
其實short put同正股+short call (i.e. covered call) 係strike price相同既情況下數學上係等價的。

但係巧妙就係在於控制strike price。如果以你既判斷呢只股票只有長期橫行,唔會有咩重大突破,咁short put純收期權金比較可取;但係如果你覺得呢只股票向上突破係時間問題,又與此同時想通過covered call降低成本,咁你可以選擇較遠既strike去保留較多既向上升幅利潤,同時收取部分應收既期權金(因為strike遠左所以收得相對少)

所以strategy最後都係要配合用家本身既判斷以及策略先會發揮最大效果。
uvxy
真正落場既screen time累計係睇書睇post無辦法填補既,所以其實分享黎都無咩所謂,反正睇完都唔會發達。
新手教學
絕對正確,put call parity
買落short put如果大跌好少會平倉
short covered call 如果睇錯邊我自己有時會平左張call換張低價嘅at the money,輸少當贏咁
始終係睇錯左,寧願輸少少快啲出到貨攞番啲錢算
我係睇升但唔睇爆升先咁做
我睇跌會直接走/SL
係,輸過先會知邊啲嘢要戒
有stop loss其實就冇所謂, long put 有時係驚自己冇紀律想等下先
點解咁多負評,樓主冇講錯喎
有冇問Jk sir?
有時睇下鬼佬youtuber 玩,twitter follow cheddar flow 睇下啲option 大單,market chameleon 個網睇iv 或者trade plan
轉過頭輸返曬咁你呢埋「建議」嘅價值喺邊
情願你係假膠, 快d 收手
佢哋一味以為玩option 就會輸身家
其實都係,始終投資嘅嘢人地講完乜嘢都唔好信到十足,我都叫人唔好信patreon 或者財演 ,始終買賣係自己㩒,對自己負責就得
聽我四字真言仲好啦 低買高賣
Sp 同 sc我識,但你唔怕爆邊接完貨輸10蚊?你會唔會平sp?
For ex: Sqqq 44蚊而家,你多數星期一就sp? 但其實隨時聽日就跌落40,但你已經sp左43,咁你個時會點?平左佢定真係由佢等星期五入貨?入左貨唔怕佢落到35?

可能1999
請問可唔可以講解下covered call?

因為我未試過,唔知我嘅理解有無錯

如果Short call Tsla $200

自己嘅貨係$180買

咁最後如果tsla $220會有咩事發生?

自己D貨要係當時市價220嘅價錢以200蚊送晒俾條撚樣?
到期個日會200蚊幫你出哂貨
我ac得10000鎂,sqqq一張sp都$4400,開兩張已經無錢溝,睇錯市跌落40就輸太多,如果做淡我會買100股 spxu 跟住short covered call 25/11 15.5收$0.45,禮拜三再睇下咩環境,咁我acc 仲有$8500左右可以溝或者買其他嘢,雖然賺極得$45,但係唔使點理佢

你夠多錢做sqqq的話 , 可以買100股short covered $45收$2,跌到落$40 隻call應該得番0.2-0.4左右,平左佢開$40or $41 covered call, 應該係收$1左右,short 到就出貨認輸,唔得就都降低左成本$3,再short 下星期call
係,你做16/12到期tsla $200 會收左佢$5左右,其實即係$205出貨俾佢,對面條撚樣俾左$5你,$200以下佢渣都冇
假如我無貨係手呢

1張short call會輸幾多
如果新手怕麻煩可以直接玩QYLD
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞